Õdede liit keskendub läbirääkimistel palgasoovile

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Streik
Streik Foto: Urmas Luik

Eesti Õdede Liit soovib jätkata Eesti Haiglate Liiduga läbirääkimisi, et jõuda kokkuleppele õdede ja hooldajate alampalga tõusus. Õdede liit taotleb õdedele viieeurost ja hooldajatele kolmeeurost tunnitasu.

«Praeguse streigi taustal on fookus läinud töökoormuste ja töötajate järelkasvule, millega Õdede liit on oma valdkonnas jõudnud juba kehtivate regulatsioonideni või nende ettevalmistuseni. Õdede ja hooldajate peamine mure on siiski liiga väike palk ja meie eesmärk on saavutada kokkulepe palgatõusus,» ütles Eesti Õdede Liidu president Ester Pruuden.

Eesti Õdede Liidu andmetel on õdede ja hooldajate palgatõusuks vajalik 34,6 miljonit eurot. Eesti Õdede Liit, Eesti Perearstide Selts ja Eesti Tervishoiutöötajate Ametiühingute Liit on palganõudmistele katteallika leidmiseks teinud ettepaneku tõsta lahja alkoholi aktsiisi kangele alkoholile kehtestatud aktsiisiga võrdseks.

«A. Le Coqi juhataja hinnang, et üksnes õllelt täiendavalt laekuv aktsiis võiks jääda paarikümne miljoni euro kanti, on ka juba piisav summa, sest osaliselt on palgatõusu võimalik katta ka haigekassa eelarvest. Meie arvutuste kohaselt on lahja alkoholi aktsiisi tõstes võimalik riigieelarvesse tuua 90 miljonit eurot lisaraha. Kui see toob kaasa alkoholi tarbimise languse ja vähendab ka noorte alkoholitarbimist, aitab see meede ühtlasi vähendada ka tervishoiukulutusi,» lisas Pruuden.

Töökoormuste reguleerimiseks on Eesti Õdede Liidu ja sotsiaalministeeriumi koostöös valminud sotsiaalministri määrused, mis sätestavad iseseisvaid õendusabiteenuseid osutavate õdede töökoormused. Teiste spetsialistidega põimunud valdkondades on õdede ja hooldajate töökoormuste reguleerimiseks koostöös Sotsiaalministeeriumiga samuti ettevalmistusi tehtud.

Kehtiva kollektiivleppe järgi on alates 2008. aastast kehtinud alampalgamäär õele, ämmaemandale ja tervishoiuteenust osutavale spetsialistile 3, 83 eurot tunnis (arvestuslikult 644 eurot kuus) ja hooldajale 2,11 eurot tunnis (arvestuslikult 354 eurot kuus).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles