Arstide liit: ühes töötülis ei saa teha kaks korda lepitusmenetlust

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbirääkimised.
Läbirääkimised. Foto: Toomas Huik

Arstide liidu ja Tervishoiutöötajate kutseliidu teatel ei näe seadus ette võimalust, et ühes ja samas töötülis viiakse lepitusmenetlus läbi kaks korda.

Eesti Arstide Liidu, Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidu ja Eesti Haiglate Liidu vahelises kollektiivses töötülis toimus lepitusmenetlus riikliku lepitaja kohusetäitja Henn Pärna juures eelmisel talvel. Riikliku lepitaja kohusetäitja pooltele leppimisettepanekut ei teinud, koostati eriarvamuste protokoll ja menetlus lõpetati 26. jaanuaril 2012.

Kollektiivse töötüli lahendamise seaduse järgi tekib streigiõigus, kui lepitusprotseduurid on läbitud. Kui lepitusmenetlus on pooleli, siis streigiõigust ei ole.

«Tervishoiutöötajate streigi algusest peale on otsitud võimalust, kuidas streik maha suruda ja lõpetada, selle asemel, et hakata lahendama tervishoiutöötajate lahkumisest tingitud probleeme, mis on praeguse kriisiolukorra tegelik põhjus,» seisab Arstide liidu pressiteates.

Arstide liidu peasekretäri Katrin Rehemaa sõnul on tööandjad püüdnud mitu korda alustada uusi läbirääkimisi, esitanud uue kollektiivlepingu projekti ja kutsunud läbirääkimistele uusi osapooli. «Uute läbirääkimiste alustamine lõpetaks töötüli ja võtaks arstide liidult ja tervishoiutöötajate kutseliidult streigiõiguse. Nüüd proovitakse sama trikki riikliku lepitaja kohusetäitja poolt uue lepitusmenetluse alustamisega,» lisab ta.

Arstide liidu ja Tervishoiutöötajate kutseliidu teatel ei ole nende eesmärk streikida, vaid saavutada streigi survel oma eesmärgid – pidurdada arstide ja õdede lahkumist Eestist ja peatada tervishoiusüsteemi lagunemine.

«Ootame haiglate liidult vastust oma ettepanekutele kollektiivlepingu kohta ja soovime jätkata läbirääkimisi. Kutsume osalema ka sotsiaalministrit ning haigekassa juhti, et võimalikult kiiresti sõlmida kokkulepe, kasutades haigekassa maksimaalseid seaduslikke võimalusi,» seisab pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles