Pikaajaline istumine on tervisele kahjulik ka aktiivselt treenides

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istuv töö. Illustratiivne foto.
Istuv töö. Illustratiivne foto. Foto: PhanterMedia/Scanpix

Suurbritannia teadlaste sõnul suurendab pikaajaline istumine diabeedi, südamehaiguste ja ka surma riski isegi siis, kui inimene end aktiivselt treenib.

Leicesteri ja Loughboroughi ülikooli akadeemikud analüüsisid 18 varasemat uuringut ligi 800 000 inimese põhjal ja jõudsid BBC sõnul järeldusele, et istumine on tervisele kahjulik ka siis, kui inimene tervisesporti harrastab.

Uurijate sõnul on istuv asend modernses ühiskonnas valdav nii tööl kui ka vabal ajal telerit vaadates, autos istudes või näiteks arvutit kasutades. Õnneks on tänapäeval inimeste jaoks tervisesport populaarne tegevus, mis aitab vajalikku tasakaalu hoida.

Leicesteri ülikooli teadlane dr Emma Wilmot nendib, et kuigi jõusaali või ujulasse minek pärast tööpäeva on kahtlemata kasulikum tegevus kui sohval lebamine, ei päästa ka aktiivne treening töö ajal istumisega tervisele tekitatud kahjust

«Kui üks töötaja istub terve päeva tööl ning läheb pärast jõusaali ja teine suundub koju telerit vaatama, on esimesel paremad tervise väljavaated. Sellest hoolimata ohustavad ka teda tervisehädad, sest ta istub tööl järjest väga pikka,» selgitas Wilmot, kelle hinnangul on püstijalu töötava kelneri tervislik seisund vähem ohustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles