Meditsiinitöötajad kardavad ministrilt koostöökokkuleppe rikkumist

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstide liidu juht Katrin Rehemaa ja tervishoiutöötajate kutseliidu juht Iivi Luik.
Arstide liidu juht Katrin Rehemaa ja tervishoiutöötajate kutseliidu juht Iivi Luik. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eesti Arstide Liit ja Tervishoiutöötajate Kutseliit tunnevad muret, et kuigi tervishoiusüsteemi jätkusuutlikkuse tagamiseks sõlmitavas hea tahte koostöökokkuleppes on kirjas eesmärk vältida patsientide omaosaluse kasvu ravikuludes, astub minister Hanno Pevkur samme selle suurendamiseks.

«Sotsiaalminister Hanno Pevkuri algatusel on valmimas hea tahte koostöökokkulepe tervishoiusüsteemi jätkusuutlikkuse tagamiseks. Kokkuleppes on kirjas, et osapooled peavad oluliseks säilitada tervishoius solidaarsuse põhimõtet ja vältida patsientide omaosaluse kasvu,» märgivad kutseliidud.

«Samal ajal on sotsiaalminister ajakirjanduses teatanud, et ootab haiglate liidu ettepanekut ja valmistub tõstma patsientide makstavat visiidi- ja voodipäevatasu.»

Koostöökokkuleppe osapoolteks on kakskümmend tervisevaldkonnaga seotud organisatsiooni, nende hulgas sotsiaalministeerium ja haiglate liit.

«Arstide liidule ja tervishoiutöötajate kutseliidule andis just selle kokkuleppe tekstis sisalduv punkt patsientide omaosaluse suurenemise vältimise kohta teadmise, et tervishoiutöötajate streiginõudmiste täitmiseks ei võeta lisaraha patsientide taskust. Selleks ei ole ka mingit vajadust, sest raha, mis on juba varem patsientidelt ravikindlustusmaksuna kogutud, seisab haigekassa jaotamata kasumis. Sotsiaalminister seda arstide ja õdede palgatõusuks kasutama ei nõustunud,» märgitakse teates.

«Küsime sotsiaalministrilt, kas koostööleppe osalised kutsuti kokku niisama aega raiskama, näitamaks, kuidas minister tervishoiuprobleemidega hoolega tegeleb, ja valmiv dokument on vaid järjekordne linnuke ministeeriumi tööplaanis, mida keegi täitma ei peagi?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles