Eestis kannatab psoriaasi all kuni 46 000 inimest

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil SA Tartu Ülikooli kliinikumi nahakliiniku dotsent Sirje Kaur uurimas psoriaasiga patsienti.
Pildil SA Tartu Ülikooli kliinikumi nahakliiniku dotsent Sirje Kaur uurimas psoriaasiga patsienti. Foto: Lauri Kulpsoo / Postimees

Eestis kannatab kroonilise nahahaiguse psoriaasi all kolm protsenti elanikkonnast ehk ligikaudu 46 000 inimest.

Enam kui kolmandik Eesti elanikest ei tea, mis haigusega on tegemist ja tervelt üheksa protsenti peab psoriaasi nakkavaks haiguseks. Nii selgus ravimifirma Janssen ja Turu-uuringute ASi korraldatud uuringust.

«Psoriaas on läbi aegade olnud üks enim valesti mõistetud haigusi,» rääkis ravimifirma Janssen Eesti esindaja Tanel Siimon. «Kuna see haigus mõjutab meile kõige nähtavamat – inimese naha välimust, võivad kaasainimeste teadmatus ja reaktsioonid tekitada haigele palju lisastressi ja viia kuni ühiskonnast eemale tõmbumiseni välja.»

Uuringust selgus, et igas kümnendas Eesti suguvõsas on keegi, kellel on psoriaas ja igal viiendal Eesti elanikul on tutvusringkonnas psoriaasihaige. Kolm protsenti vastajatest möönis, et neil endal esineb psoriaas, mis tähendab, et selle haigusega inimeste hulk Eesti 15-74-aastase elanikkonna seas võib olla ligikaudu 45 688 inimest.

«Tegemist on esimese uuringuga, kus psoriaasi esinemissagedust Eesti populatsioonis on selliselt hinnatud. Kui me seni teadsime vaid empiiriliselt, et Eestis on umbes 30 000 – 40 000 psoriaasihaiget, siis see uuring kinnitas seda,» rääkis TÜ Kliinikumi Nahahaiguste kliiniku juhataja Külli Kingo. «Selle põhjal saame juba täpsemalt prognoosida, kui palju on meil kerge ja raske haigusvormiga patsiente ning kui palju haigetest vajaks süsteemset psoriaasivastast ravi.»

Uuringule vastanutest üle poole teadis, mis on psoriaas ja enam kui kolmandik ei teadnud. Ligi kümnendik vastanutest pidas psoriaasi nakkavaks haiguseks ja kolmandik ei osanud öelda, kas psoriaas on nakkav või ei ole.

Külli Kingo sõnul on eestlaste teadlikkus psoriaasist siiski viimase paarikümne aastaga tublisti kasvanud ja selle põhjuseks peab ta eelkõige info paremat kättesaadavust internetist. «Uuringu põhjal oli teadlikkus oodatult kõige kõrgem naiste, keskealiste ja kõrgharidusega inimeste hulgas,» märkis Külli Kingo. «Kõige madalam oli teadlikkus nooremas vanusegrupis, mis näitab, et terviseõpetuses tuleks seda teemat käsitleda.»

Psoriaas on ägenemiste ja vaibumistega kulgev krooniline, sageli pärilik ja mittenakkav põletikuline nahahaigus, mille vallandumine on seotud T-lümfotsüütide aktiveerumisega. Tegemist on naharakkude jagunemise kiirenenud protsessiga – kui terve naharakk saab küpseks kuni 28 päevaga ja eemaldub märkamatult, siis psoriaasikahjustusega rakud saavad küpseks juba kahe-kolme päevaga. Rakud kuhjuvad naha pinnale, tekitades erineva suurusega ketendavaid laike ja paksendeid.

Uuringule vastas kokku 1000 inimest erinevais Eesti paigus vanuses 15 -74 eluaastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles