Eesti valmistub võltsravimitega võitlemiseks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsitud ravimite äris liiguvad suured summad.
Võltsitud ravimite äris liiguvad suured summad. Foto: SCANPIX

Kuna Euroopa Liidus ollakse hädas võltsitud ravimitega, siis on otsustatud senist ravimite käitlemise korda karmistada ning seda teeb ka Eesti.

«Ravimite käitlemise tegevusloaga ettevõtetes (ravimihulgimüüjad, apteegiteenuse osutajad) ei ole võltsitud ravimeid leitud, seega võib öelda, et võltsravimite levik ei ole seni olnud Eestis probleemiks,» rääkis sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna juhataja Dagmar Rüütel. Ta lisas, et ilmselt ei ole Eesti võltsijate jaoks atraktiivne turg, sest siin saadav tulu ei kaalu üles ebaseadusliku tegevusega kaasnevaid riske. Samuti on Eestis olnud ravimite käitlemisele seatud küllaltki ranged nõuded ja piirangud, mis on tõhusalt aidanud võltsravimite levikut vältida.

Küll aga on võltsitud ravimitega hädas Euroopa Liit, mistõttu on Euroopa Komisjon töötanud välja vastava direktiivi. «Komisjon on märkinud, et suurenevaks võltsravimitega seotud probleemiks on asjaolu, et selliseid ravimeid on üha sagedamini leitud legaalsetest müügiahelatest, kuna võltsituse tase on kõrge ja professionaalsetel käitlejatel (sh apteekritel) järjest keerulisem ehtsa ja võltsingu vahel vahet teha,» selgitas Rüütel.

Kuigi Eestis seni veel võltsingutega probleeme ei ole, siis on Rüütli kinnitusel euroliidu sätete ülevõtmine siiski oluline, arvestades avarduvaid ravimite ostu- ja müügivõimalusi (sh ravimite kaugmüügi võimaldamine) .

Ravimiameti peadirektori Kristin Raudsepp kinnitas samuti, et seni pole Eestis ametlikest müügikohtadest võltsitud ravimeid leitud. «Soetades ravimi väljastpoolt apteeki (turukioskist, internetist) on väga tõenäoline, et müüdav võib olla võltsing ja seda kasutades paneb inimene oma elu ohtu,» rõhutas ta.

Vale-viagra neti teel

Küll aga on  Eesti postitoll kinni pidanud internetist tellitud ravimeid, mis kontrollimisel on osutunud võltsituteks. Enamikul juhtumitest on tegemist olnud erektsioonihäire ravimitega. «Mõningaid neist ravimitest on ka ravimiameti laboris analüüsitud ning leitud, et nende koostis ei vasta pakendil märgitule,» rääkis ametnik.

Raudsepa sõnul saab ravimiamet pidevalt teavet Euroopa Liidu liikmesriikides ja teistes riikides avastatud võltsitud ravimite kohta. Igal sellisel juhul kontrollib amet partii olemasolu Eesti hulgimüüjate juures ja apteekides.

Küsimusele, kuidas järgitehtud ravimit ära tunda, vastas Raudsepp, et apteegist sisseoste tehes on võimalus ravimivõltsinguga kokku puutuda väga väike. «Aga nagu on näidanud mõned juhtumid teistes euroriikides, ei saa seda ka täielikult välistada,» tunnistas.

Asjatundja sõnul on  ravimivõltsingute maailm palju arenenud ja tavapärastes tingimustes on vahet teha päris raske, mitte ainult ostjal, vaid ka apteekril. «Seepärast arenebki järelevalvesüsteem aina sinnapoole, et hõlbustada võltsingute äratundmist (näiteks spetsiaalsed märgised ravimipakenditel, IT-lahendused, mitmed koostööprojektid jm),»

«Aga kahtlastest kohtadest ei tohiks igal juhul ravimeid osta ja inimeste tähelepanelikkus on asjakohane, et ei aidataks kaasa selle ohtliku äri levikule,» pani ta inimestele südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles