Uuring: lapsed ei tohiks päevas üle kahe tunni telerit vaadata

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajanna jagas oma seksivideot eksikombel algklassilaste ja nende peredega
Õpetajanna jagas oma seksivideot eksikombel algklassilaste ja nende peredega Foto: Corbis / Scanpix
USA teadlased kinnitasid varasemate uuringute tulemusi analüüsides tõsiasja, et liigne telerivaatamine kahjustab laste tervist ja sotsiaalseid oskusi.

Yale’i ülikooli, USA riikliku terviseinstituudi ja California meditsiinikeskuse uurijad analüüsisid ühenduse Common Sense Media tellitud töös 173 lapsi ja meediat puudutavat uuringut, kirjutab Healthday.

Selgus, et liigne telerivaatamine soodustab laste ning noorte rasvumist, suitsetamist, alkoholi- ja narkootikumide tarbimist, edasijõudmatust koolis, ohtlikku seksuaalkäitumist ja tähelepanuhäireid.

Ka teine hiljutine uuring, mida juhtis John Hopkins, leidis 2702 peret vaadeldes, et käitumisprobleeme esines juba viie ja poole aastastel lastel, kes päevas üle kahe tunni teleri ees veetsid. Muuhulgas olid sellised lapsed keskmisest kaks korda agressiivsemad.

Pered, mille lapsed iga päev üle kahe tunni telerit vaatasid, moodustasid uuritud perekondadest viiendiku. 40 protsendil uuringus osalenud lastest oli magamistoas isiklik teler.

«Soovitan teleri magamistoast ära viia,» sõnas Pittsburghi ülikooli kliinikumi lastepsühholoog Carla Weidman tulemusi kommenteerides. Tema sõnul tekitab magamistoas olev televiisor uneprobleeme ning lisaks puudub vanematel kontroll selle üle, mida lapsed sealt vaatavad.

Weidmani sõnul võiksid lapsed teleri vaatamise asemel mängida mänge, milles nad oma kujutlusvõimet rakendada saavad. Ta lisas, et teleri ees istudes ei õpi lapsed suhtlemist ega konfliktide lahendamist.

New Yorgi ülikooli lasteuuringute keskuse väikelaste osakonna direktor Christopher Lucas ütles, et televiisorit ei tohiks pidevalt lapsehoidja asetäitjana kasutada.

«Samas on reaalsus siiski see, et vanemad ei saa kogu aeg oma lastega suhelda ja aeg-ajalt vajavad nad, et teler lapsehoidjaks oleks,» sõnas ta.

«Püüdke oma laste meediatarbimisest osa saada – hoidke end kursis sellega, mida nad vaatavad ning ärge laske teleril magamistoas olla ega söögi ajal mängida,» soovitas Lucas.

Lucas rõhutas, et aeg-ajalt laste teleri ette jätmise pärast pole vaja süümepiinu tunda, kuid pidev regulaarne telerivaatamine suurendab juba käitumisprobleemide tekke tõenäosust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles