Psühhiaater: arsti juurde jõuab alkoholisõltuvusega haige jota või parmuna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Täna KUMUs Kesknärvisüsteemi päevale pühendatud konverentsil «Sõltuvus – teistmoodi aju, teistmoodi elu» ütles Eesti Psühhiaatrite Seltsi juhatuse liige Peeter Jaanson, et alkoholisõltuvushäirega inimesed jõuavad arsti juurde 20-30 aastat hiljem, kui kuritarvitamine alguse saab.

«Arsti juurde satub sõltuvushäirega patsient siis, kui talle on ühiskonna poolt omistatud silt kas jota või parm,» märkis Peeter Jaanson. «Selliselt inimeselt tahan alati küsida – kulla mees, kus sa 20-30 aastat tagasi olid?»

Jaansoni sõnul on alkoholisõltuvuse tekkerisk suurem nooruses, kuna siis on ka inimeste riskikäitumine suurem. Ta rõhutas, et sõltuvushäire on lähedalt seotud meeleoluhäiretega, mis üksteist võimendavad, ning depressioon on esinemissageduselt kolmas haigustegrupp.

«Sõltuvushäire ja meeleoluhäire katavad üksteist – meeleoluhäirete puhul on nihe haiguse tekkimisest arsti juurde jõudmiseni 3-10 aastat, sõltuvushäirete puhul on see aeg veelgi pikem,» selgitas Jaanson.

Samas ei ole Jaansoni sõnul kunagi hilja oma elu muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles