Püsisasustusega väikesaared said telemeditsiinivahendid

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Ruhnu saarele.
Vaade Ruhnu saarele. Foto: Lauri Kulpsoo

Sel nädalal jõudsid Kihnu, Ruhnu ja Vormsi saarele telemeditsiinivahendid, mille kasutuselevõtt lihtsustab saarel tegutsevate esmaabiosutajate tööd ning tagab saarte elanikele suurema turvatunde.

«Riik on viimastel aastatel märkimisväärselt panustanud püsiasustusega väikesaarte elanike turvatunde kasvu ja värskeimaks muutuseks on kaasaegsete telemeditsiinivahendite soetamine, et oleks tagatud kohapealne esmaabi,» ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur.

«Praeguseks töötab nii Kihnu, Ruhnu kui Vormsi saarel esmaabiosutajate meeskond,» lisas minister. «Tänu uutele telemeditsiinivahenditele on neil edaspidi lihtsam mandril oleva arstiga ühendust pidada ja edastada andmeid patsiendi terviseseisundi kohta. Seeläbi paraneb eelkõige abi pakkumise kvaliteet väikesaarte elanikele.»

Telemeditsiiniseadmed on välitingimustes, vajadusel ka akutoitel töötavad diagnostika seadmed. Aparatuuri hulka kuuluvad defibrillaator, arvuti, videokaamera ja laboriseadmed. Vahendid võimaldavad saarel olevatel esmaabiosutajatel arvuti teel suhelda Põhja-Eesti Regionaalhaiglas oleva arstiga ja edastada mõõdetavaid terviseseisundi näitajaid (vererõhk, südamefilm e EKG jpm) konsulteerivale arstile.

Laboriseadmete abil saab teostada kiiranalüüse (testribadega), mis on olulised teatud terviserikete raskuse hindamisel. Kusjuures arst näeb kaamera vahendusel ka sündmuskohta, abivajajat ja teda abistavat isikut ning saab seega läbi viia videokonsultatsiooni.

Kasutusel oleva aparatuuri abil saab konsulteeriv arst otsustada, kas abivajaja võib jätta koju või kui tema seisund on kriitiline, siis juhendada kohapealset abiosutajat tegutsema seni kuni saarele saabub mandrilt kiirabibrigaad.

Kihnu ja Ruhnu perearstikeskused saavad lisaks ka portatiivse telemeetrilise komplekti, mis võimaldab üksikseadmete (EKG, spiromeeter, vererõhk, SpO2, vereanalüüsid jmt) testide tulemusi edastada konsultatsiooniks kaugelasuvale arstile. Selle komplekti ettevalmistus on töös ja peaks valmima käesoleva aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles