Revolutsiooniline 10 minuti test ennustab enneaegset sünnitust

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imik. Illustratiivne foto.
Imik. Illustratiivne foto. Foto: Sille Annuk / Postimees

Londoni haiglas loodud uus test suudab 10 minuti jooksul kindlaks teha, kas naisel sünnib enneaegne imik või mitte.

Meedikud tervitavad uut süsteemi, mis hakkab kõigis Suurbritannia Riikliku Terviseameti (NHS) hallatavates haiglates asendama vanemat vähemtäpsemat testi, kirjutab The Telegraph.

Varajane hoiatussüsteem ütleb 10 minuti jooksul, et raseda naise sünnitustegevus algab just nüüd. Kui varasem test võttis aega 23 minutit, parandab 10 minuti test tuhandete naiste abistamist sünnituse ajal.

Enneaegse sünnitustegevuse tuvastamiseks kasutatakse emakakaela tampooni. Kõrged näidud tähendavad, et tõenäosus järgneva kahe nädala jooksul sünnitada on kahekordistunud. Naised, kellel on näidud madalad, võivad rahuliku südamega koju tagasi pöörduda, sest tegemist on n-ö valehäirega.

Emakakaela tampoon mõõdab proteiini fFN taset, mis ilmneb nii 22 nädalat enne sünnitust kui ka päris raseduse lõpus. Kui kokkutõmbed ilmuvad selle perioodi vahepeal, viitab see enneaegsele sünnitusele.

Suurbritannias sünnib igal aastal 13st beebist üks enneaegsena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles