Homöpaatilised vahendid saavad müügiloa ilma tõhusust tõestavate uuringuteta

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek.
Apteek. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Ravimiameti kinnitusel erinevad homöopaatilised preparaadid oluliselt tavalistest ravimtest ning müügiloa saavad need ilma tõhusust tõestavate uuringuteta.

«Nende valmistamiseks kasutatakse tehnoloogiat, kus toimeainet  lahjendatakse enamasti sel määral, et aine pole preparaadis enam määratav,» selgitas ravimiameti müügilubade osakonna juhataja Margit Plakso.

Ta selgitas, et müügiluba antakse homöopaatilistele preparaatidele ilma efektiivsust tõestavate uuringuteta tingimusel, et tegemist on suu kaudu või välispidiselt manustatavate ravimitega, mille kvaliteet ja ohutus on tagatud.

«Preparaadi lahjendus loetakse ohutuse seisukohast piisavaks,  kui see ei sisaldada rohkem kui 1/10 000 osa algsest tinktuurist,» rääkis Plakso.

Ta kinnitas, et homöopaatliste preparaatide kvaliteedile kehtivad täpselt samasugused nõuded nagu kõigile ülejäänud ravimitele. «Tootmise, lähteainete ja lõpp-produkti kontrollimise ning kvaliteedi kohta  peavad tootjal olema nõuetekohased andmed, mis tuleb  müügiloa taotlemiseks  esitada ravimiametile,» toonitas ametnik.

Müügiloa saavad nendele tingimustele vastavad preparaadid ilma näidustuseta ning pakendil ja infolehes peab olema märgitud, et tegemist on homöopaatilise preparaadiga. «Näidustuse puudumine tähendab, et nende toimivus ühegi haiguse raviks ei ole kliiniliste uuringutega kindlaks tehtud ja teaduslikku kinnitust leidnud,»  rääkis Plakso.

Ta soovitas kaine mõistusega suhtuda väidetesse, mis lubavad homöopaatiliste vahendite abil tervenemist rasketest haigustest. 

«Homöopaatiliste preparaatide üheks olulisimaks komponendiks on kindlasti vääramatu usk nende toimesse, kuid kui tegemist  on tõsisemate haigustega, tuleb konsulteerida arstiga,» pani ametnik inimestele südamele.

Ravimiameti andmetel on Eestis müügiluba 18 homöopaatilisel preparaadil, esimesed müügiload on antud ca 20 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles