Liigesepõletikud toovad Eestile kaasa kümneid miljoneid kahju

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reuma tabab ka noori inimesi.
Reuma tabab ka noori inimesi. Foto: Priit Simson / Postimees

Eestis on ligi 250 000 reumaatilist haigust põdevat inimest ning need haigused põhjustavad ühiskonnale kümneid miljoneid eurosid kahju.

 
2010. aastal tehtud Praxise uuringu kohaselt läksid liigesepõletikud Eestile maksma 27,2 miljonit eurot, teatas reumaliit.

Eesti Reumaliidu juhatuse esinaise Ülle Kullamaa sõnul ei mõista poliitikakujundajad, tööandjad ja inimesed sageli, kui tähtis on luu- ja lihaskonna vaevuste varajane avastamine ning sekkumine, et vältida patsientide töövõimetuks jäämist.

«Luu- ja lihaskonna vaevused üldisemalt, aga iseäranis just liigesepõletikud ei ole vanainimeste haigus, vaid see puudutab kõige enam hoopis tööealisi inimesi ja isegi lapsi,» kummutas Kullamaa ühe väärarusaama. Ta lisas, et osa Eesti töötajaskonnast ei olegi enam täies ulatuses töövõimeline, kuna ei saa vajalikku ravi, taastusravi ega rehabilitatsiooni.
 

Work Foundationi uuringu «Töövõimeline Eesti?» andmetel registreeriti 2010. aastal Eesti tööealise elanikkonna seas enam kui 95 000 luu- ja lihaskonna vaevuste juhtumit. Aastal 2009 oli pikaajaliste käe-, jala-, selja- või kaelaprobleemide tõttu töövõime piiratud tervelt 59 protsendil 15- kuni 64-aastastest töötajatest. Osa neist inimestest on aja jooksul haigestunud autoimmuunsetesse liigesepõletikesse, näiteks reumatoidartriiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles