Reumaliitu nörritab haigekassa otsus

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luutihenduse analüüs.
Luutihenduse analüüs. Foto: Peeter Langovits

Haigekassa otsustas lõpetada tulevast aastast osteoporoosi ennetusprojekti rahastamise, mis nörritab reumaliitu, kuna osteoporoos on ainus luu- ja liigesehaigus, mida saab ennetada.

Haigekassa lõpetab tulevast aastast osteoporoosi varajase avastamise projekti ja ennetusprojekti. Projekt nägi Eesti Reumaliidu tegevjuhi Marek Jaaksoni sõnul välja nii, et uuriti umbes tuhandet patsienti, kellel on suurem tõenäosus haigestuda. Lisaks käidi osteoporoosist ehk luuhõrenemisest rääkimas, et inimesed  teaksid, kuidas seda haigust ennetada.

«Riik panustab raha ennetustööks HIVi, aidsi, vähi ja veresoonkonnahaiguste puhul. Need on riik võtnud prioriteediks, aga sealt on välja jäätud reumaatilised haigused, kuigi uuringutega on selgeks tehtud, et need on kõige enam invaliidsust ja töövõimetust põhjustavad haigused üldse,» ütles Jaakson. Ta tõi välja, et ennetada üritatakse aga üksnes neid haiguseid, mis võivad lõppeda surmaga.

«Osteoporoosiprojekti puhul otsustati, et seda projekti pole vaja. Minu arust on see vale lähenemine. Inimese elukvaliteedi ja töö säilitamiseks, tuleb sinna raha suunata,« arvas Jaakson.

Haigekassa: midagi ei muutu

«Aastast 2013 osteoporoosi varajane avastamine projektina lõpetatakse, kuid samade teenuste osutamine jätkub üldises korras,» ütles haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel. «Osteoporoosi varajase avastamise projekti vajadus on aastatega vähenenud seoses kaasaegse ravi kättesaadavusega. Tänaseks on uuringud juba osa pakutavast osteoporoosi raviteenusest,» lisas Koppel, kes tõi välja, et ennetusprojekti küll enam ei rahastata, aga see saab osaks üldisest tervishoiuteenusest. «Ehk tegevus jätkub, kuid  rahastame seda  mitte ennetuse, vaid eriarstiabi eelarvereast. Patsientide jaoks (keda on umbkaudu tuhat) ei tohiks midagi muutuda,» lisas Koppel.

«Patsiendid on jah arstide pilgu all, aga osteoporoosi puhul on oluline käia ka rääkimas inimestele, et nad osteoporoosi ei haigestuks. See ennetustöö, mis maakondades käis, see kaob,« ütles aga Jaakson.

Osteoporoos ehk luuhõrenemine on skeleti haigus, mille puhul väheneb luude mass ja häirub luukoe struktuur. Selliste muutuste tagajärjel muutuvad luud hapraks ja hõredaks ning murduvad kergesti. Tänapäeval räägitakse osteoporoosist kui haigusest, mille puhul on häiritud luude tugevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles