Uuring: enamik Ameerika diivaneid on immutatud kemikaalidega

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofa.
Sofa. Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika teadlased selgitasid välja, et suur hulk diivaneid on immutatud kemikaalidega, mis küll aeglustavad tulekahju korral tule levikut, kuid võivad olla ka kantserogeensed.

Ajakiri «Environmental Science and Technology» uuris, kui sageli kasutatakse toksilisi leegiaeglusteid pehmes mööblis, kirjutas CNN. Uuriti 102 polüuretaanvahtu sisaldavat diivanit ning 85 protsenti neist sisaldasid mõnda kemikaali. Lisaks kasutatakse kemikaale autoistmetes ja istmepatjades.

Näiteks California osariigis ongi kehtestatud sohvadele nõue, et need peavad sisaldama leegiaeglustit. Osal sohvadel oli ka silt, et nad vastavad California osariigi tuleohutusreeglitele, ehkki tootja ei pea märkima diivanile, et see sisaldab leegiaeglustit.

Suurem osa sildita diivanitest sisaldas ikkagi ka kemikaale.

Üks levinum kemikaal, mida diivanitest leiti, oli polübroomitud difenüüleeter (PBDE). USA tootjad hakkasid kasutama PBDE 2004. aastal, kuigi seda üritatakse välja vahetada teiste kemikaalide vastu.

Põlemist aeglustavaid kemikaale on peetud laste madala sünnikaalu ja arenguprobleemide põhjustajaks. Samuti on neid peetud ka kantserogeenseteks aineteks.

Samas Ameerika Keemia Nõukogu tõi välja, et need väited pole tõestust leidnud ja mittepõlevad kemikaalid on kasutusel selleks, et tagada tuleohutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles