Teadlane: A-tüüpi kartul on tervislik ega tee paksuks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadur Luule Tartlan
Teadur Luule Tartlan Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Maaviljeluse Instituudi teadur Luule Tartlan soovitab inimestel süüa rohkem A-tüüpi kartulit, mis sisaldab vähem tärklist ega tee seega paksuks.

A-tüüpi kartul on pisut madalama kuivaine ja tärklisesisaldusega. «Ta ei võta enda sisse majoneesi, koort vms. Ideaalne salatites kasutamiseks. Tervislikuks toitumiseks, palun väga, A-klass,» rääkis Tartlan ja lisas: «Näiteks Princess on meil A-tüüpi kartul».

Päris puhast A-tüüpi kartulit pole olemas, mistõttu kasutatakse sordikirjeldustes kahte tüübitähte. A/B-tüüpi kuuluvad «Arielle», «Impala», «Princess», «Folva», «Vineta», «Milva», «Ditta» ja «Red Scarlett».

Tervislikul toitumisel on teadlase sõnul määrav kartuli tärklisesisaldus ja ka süsivesikute ühikud. Kartuli tärklisesisaldus peaks olema alla 15 protsendi. Kõrgem tärklisesisaldus on juba kahjulik, sest mõjutab veresuhkru tõusu. Tärkliserikas kartul kuulub madalamasse klassi ja on tavaliselt muredam, mille järgi saab ta ära tunda.

Turu-uuringute ASi küsitletud tuhandest eestlasest 69 protsenti arvasid, et kartul on tervislik toit. Meestest enam olid segaduses naised, kellest üle kolmandiku uskus, et kartul pole tervislik või on pigem vähe tervislik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles