Mammograafia tõttu võidakse ravida healoomulist kasvajat

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammograaf.
Mammograaf. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Ameerika teadlased avastasid, et mammograafiga tuvastatakse ja ravitakse hiljem suur osa selliseid rinnakasvajaid, mis ei pruugi olla pahaloomulised.

Eelmisel nädalal väljaandes New England Journal for Medicine (NEJM) avaldatud uuringus leiti, et ligi ühel kolmest naisest, kellel tuvastati mammograafi abiga rinnavähk, raviti kasvajat, mis ei pruukinud olla pahaloomuline ja eluohtlik, vahendab Reuters.

Teatavasti kutsutakse 40ndates aastates naisi rinnavähi sõeluuringule regulaarselt iga paari aasta tagant, üle 50-aastastel naistel soovitatakse USAs nüüdsest käia kaheaastase vahe asemel kontrollis iga aasta, et kasvajale võimalikult kiirelt jälile saada.

Uuringurühma juhtinud teadlane dr. Elizabeth Arleo analüüsis uusi juhtnööre naistele vanuses 40 ja 49 ning 65 ja vanemad. Arleo andmestikku kuulusid nelja aasta jooksul New Yorgi Presbyteriani haiglas läbiviidud 43 351 mammograafilist uuringut, millest 205 tuvastasid rinnavähi.

Arleo leidis, et healoomulisi kasvajaid kiputakse ravima, sest uuringute tegemine ja maht kasvab nii palju. «Iga kord tuleb teha riskihindamine ja analüüs, mitte ainult mammmograafia,» ütles ta. Samas nentis Arleo, et mitte keegi ei saa öelda täie kindlusega, millised kasvajad arenevad eluohtlikku staadiumisse ja millised mitte.

«Me peame aru saama vähkkasvaja bioloogiast, et mõista, millist kasvajat tuleb ravida. Kuni selle küsimuse lahendamiseni on sõeluuring ikkagi meie parim võimalus,» kommenteeris ta.

«Meie tulemused toetavad Ameerika Vähiühingu soovitusi. Naised üle 40ne eluaasta peaksid käima igal aastal mammograafis. Ma ütlen oma patsientidele, sõpradele ja ka emale, et mine igal aastal mammograafiasse. Loodetavasti suudame seda segadust nüüd maha vaigistada,» sõnas Arleo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles