Uuring: putru söönud laste eksamitulemused on paremad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring:  putru söönud laste eksamitulemused on paremad
Uuring: putru söönud laste eksamitulemused on paremad Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Toitumisteadlaste tehtud uuringud näitasid, et  varajases eas hommikusöögiks putru söönud laste eksamitulemused on paremad.

Uurijad lisasid, et väikelapseeas palju putru söönutel olid kooliajal lugemis ja matemaatikatestide tulemused paremad, kui neil, kes lapsena pudru ei söönud, kirjutab ajakiri  Economic Journal.

«Meie uuring näitas toitumise ja akadeemilise võimekuse vahelist seost. Eriti hästi tuli see esile tüdrukutel,» lisasid teadlased.

Värske uuring põhineb Guatemala teadlaste tehtud kahel uuringul.

«Enne seda uuringut olid meil ainult kaudsed andmed, kuidas varajase lapsepõlve toitumine võib vanemas eas ajutööd ja vaimset võimekust mõjutada,» selgitas uuringu üks autoritest John Maluccio.

Maluccio sõnul on kolm esimest eluaastat on tervisliku toitumise seisukohalt määrava tähtsusega, sest siis jätkub lapse aju intensiivne areng.

«Lapseeas omandatud toitumisharjumused kinnituvad tavaliselt kogu eluks,» lisas teadlane.

Gauetemalas tehti esimene laste toitumisuuring 1969  - 1977. Teine samalaadne uuring tehti 2002 – 2004.

«Katsealuste uurimine näitas, et kes lapsena sõi pudru, sellel olid lugemise ja kognitiivsete testide tulemused paremad, kui neil, kes pudru ei söönud. Ka jätkus neil tütarlastel, kes putru said, haridustee pikemalt,» selgitasid uurijad.

Uuringu kaasautori John Hoddinott lisas, et varajase lapseea õige toitumine annab koolieas mitmeid eeliseid.

«Need Guatemala tehtud uuringud kinnitasid, kuidas tervislik toitumine mõjutab õppimist ja parandab ajutööd. Saime kindald andmed, et lapseea mitte tervislik toitumine võib-olla koolis viletsa edasijõudmise üheks põhjuseks,» selgitas Hoddinott.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles