Ujulatel pole alust küüneseenega nakatunud inimesi tagasi saata

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aura veekeskus Tartus.
Aura veekeskus Tartus. Foto: Sille Annuk

Kohustuslik varvaste kontroll kadus Eesti ujulatest juba aastate eest ning veekeskuste kinnitusel pole neil mingit alust jalaseenega spordisõpru tagasi saata.

«Meil on (desinfitseeriva ainega – toim) pihustisüsteem ja suures ujulas ka vann, kust peab läbi minema,» rääkis Tartu Aura veekeskuse ujulajuht Talis Preiman, mida nende majas küüneseene vastu ette võetakse.

Ta tunnistas, et basseini ees asuvas jalavannis on tegelikult sama vesi mis basseiniski. «Basseinivesi on klooriga ja kloor tapab baktereid. Seened basseinis vohama ei hakka,» kinnitas ta. Preimani kinnitusel ei saa ujulas küüneseent mitte basseiniveest, vaid pigem riietus- või duširuumi põrandalt. «Sellepärast tulebki alati plätudega käia,» pani ta inimestele südamele. Ta lisas, et kui plätud on jalas, siis üldiselt ohtu pole.

Tallinnas Õismäel asuva ujula juhi Aet Hundi sõnul peab igaüks ujulasse tulles ise hea seisma, et tal oleksid plätud ja kaitsevahendid kaasas. «Meie desinfitseerime igal öösel kõik ruumid, kus paljajalu käiakse. Aga see on kõik, mida teha saame,» rõhutas Hunt.

Nende ujulas arstlikku kontrolli ei ole, kuigi Hundi arvates võiks olla. «Meie ei saa kedagi tagasi saata,» tunnistas ta. Õismäe ujulas pole enne basseini ka spetsiaalset jalavanni, sest Hundi sõnul seda enam ujulatelt ei nõuta. Samuti on ta üsna skeptiline sellise vanni kasuteguri suhtes. «Seisvas vees võivad seened veel eriti hästi vohada,» tõdes ta.

Ka desinfitseerivat pihustit pole Õismäe ujulas enam pea aasta, kuna kasutajad lõhkusid selle pidevalt ära, pealegi kasutati seda valesti. Hunt selgitas, et juhendi kohaselt tuleb Cutasepti lasta kuivadele jalgadele ja siis lasta neil vähemalt 30 sekundit kuivada. «Kui seda lastakse märgadele jalgadele, pole sellest mingit kasu,» rõhutas ta. Küll aga soovitas ta igal ujujal, kes küüneseent pelgab, pista Cutasept kotti.

Kalevi veekeskuse direktori Tõnu Tanvelli sõnul ujula küüneseene vastu midagi otseselt ette ei võta, küll aga kasutatakse basseinivees kemikaale, mis peaks neid hävitama. «Igaühel on võimalik osta kassast antiseptik, mida tuleks enne vette minekut jalgadele lasta,» soovitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles