Küüneseen ei lähe ravimata kunagi ise üle

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui küüneseen jätta ravimata või ravi poolikuks, levib seen paratamatult edasi ja nakatab ka pereliikmeid.
Kui küüneseen jätta ravimata või ravi poolikuks, levib seen paratamatult edasi ja nakatab ka pereliikmeid. Foto: Erakogu

Küüneseen on laialt levinud nahahaigus, jalgade seenhaigust põevad pooled üle 40-aastastest inimestest.

Jalgade seenhaigus algab tavaliselt üsna tagasihoidlike sümptomitega neljanda ja viienda varba vahelt. «Inimesed ei kontrolli oma jalgu ega märka tihtipeale, et varba vahele on tekkinud punetus ja kestendus,» räägib Vitaclinika dermatoveneroloog Ene Mäestu. Edasi võib seenhaigus kanduda jalalabale, -tallale, küüntele, aga ka kubemesse. «Küüne seenhaigus ei parane ise mitte kuidagi, pigem läheb see hullemaks,» lisab arst.

Kvaliteetsed ravimid

Kõige tõhusam ravi on arsti kinnitusel tabletid. «Kui kahjustus on väike, näiteks on kahjustatud küüne vabast servast kuni pool küüneplaati, on reaalne, et seda saaks ravida lakiga,» selgitab doktor. «Väga järjekindla kasutamise korral võib anda tulemust ka välispidise vahendi kasutamine.» Kui kahjustatud on aga üle poole küüneplaadist, on ravilaki efektiivsus tema sõnul vähetõenäoline.

Alati leidub juhtumeid, kus tablettravi mingil põhjusel ei sobi – näiteks raske maksahaiguse korral. Samuti on inimesi, kes põhimõtteliselt ei taha tablette võtta. «Tihti pole neile piisavalt seletatud, kuidas ravi toimib ja millised on kõrvaltoimed,» jagab Mäestu kogemusi oma praktikast.

«Hirmul on suured silmad,» meenutab Mäestu. «Usun, et see hirm on pärit nõukogude ajast, kus meil polnud nii häid ravimeid kui praegu,» ütleb arst, «tollased tabletid olid toksilisemad kui tänapäeva retseptiravimid.» Arsti kinnitusel on seenevastased tabletid tänapäeval tegelikult päris hästi talutavad. Kõrvaltoimete kontrollimiseks teeb arst vereanalüüsid enne ravi ja ka ravi ajal ning tõsiseid kõrvaltoimeid esineb väga harva.

Mäestu hinnangul vajavad julgustamist ka need patsiendid, kellel on ravikuur aastaid tagasi pooleli jäänud või ravi muul põhjusel ebaõnnestunud. Üheks põhjuseks võib olla tablettide mittekorrapärane võtmine. Kahjuks ei ole kõikidel korralik ravi ka materiaalsetel põhjustel võimalik.

Seen levib edasi

Rahvameditsiinis soovitatakse küüneseene vastu kasutada õunaäädikat. «Usun, et selline vahend takistab seene edasi levimist, kuid tõsise kahjustuse puhul see meetod kindlasti seent päris välja ei ravi,» kommenteerib dermatoloog.

Igal juhul soovitab Mäestu seenhaiguse kahtluse korral konsulteerida perearstiga ja teha vajalikud laboritestid, sest mõnel juhul võib tegemist olla hoopis muu haigusega, näiteks psoriaasiga.

Doktori sõnul tuleb meeles pidada, et ravimata seenhaigus võib levida ka teistele kehaosadele, sh näiteks kubemepiirkonda. Mis veelgi hullem – nakatanu levitab haigustekitajaid ümbritsevasse keskkonda, ohustades sellega oma pereliikmeid, lähedasi ja tuttavaid.

Kui jala seenhaigus on juba tekkinud, soovitatakse haiguse kubemepiirkonda levimise takistamiseks panna sokid jalga enne aluspesu.

Seenhaiguste profülaktikas on olulisel kohal aga isiklik hügieen. «On elementaarne, et inimene peseb iga päev jalgu ja vahetab iga päev sokke,» märgib arst. Nii pole seenel võimalust kinnituda. Mäestu hinnangul pole kasulik ka kinniseid jalanõusid pikka aega järjest kanda. «Seetõttu on riskigrupis just sõdurid, kes kannavad pikka aega samu jalanõusid, ei saa end igal ajahetkel pesta ning kasutavad lisaks ühist pesuruumi.»

Profülaktikaks võib kasutada ka spetsiaalseid desinfitseerivaid vahendeid, mida müüakse apteekides käsimüügis. Seesuguseid puhastavaid vahendeid peab pihustama ka jalanõude ja sokkide sisse.

Väldi võõraid susse

Küüneseen esineb pigem sportlikult aktiivsetel inimestel, kes külastavad palju ujulaid ja jõusaale ning reisivad ringi – seene levikut soodustavad ühissaunad ja üldkasutatavad duširuumid.

Et spaas käies end seenhaiguse eest kaitsta, tuleks arsti sõnul seal kindlasti kanda isiklikke rannakingi või plätusid ning hoiduda võõra käteräti kasutamisest.

Oluline on ka ise kasutada erinevaid rätikuid, et bakter ei saaks edasi levida. Väga tähtis on jalad alati hoolikalt kuivatada, eriti varvaste vahelt. Igal juhul tuleks vältida jalgade higistamist.

Seened on väga visad ja püsivad osavalt erinevatel põrandamattidel ja vaipadel, seetõttu on näiteks hotellides paljajalu vaibal kõndimine ohtlik tegevus, kuna seal on eelnevalt kõndinud paljud teised inimesed.

Kuidas aitavad aga ujulates kasutusel olevad jalgade loputusvannid või seadmed küüneseene leviku vastu võidelda, ei oska Mäestu kommenteerida, kuid ta soovitab pakutud võimalusi siiski kasutada. Lisaks soovitab ta mitte kanda teiste inimeste jalanõusid.

Tihti minnakse näiteks külla ja laenatakse võõrustaja susse. «Sellest pole siiski hullu midagi, kui inimene tuleb koju ning samal õhtul peseb ja kuivatab jalad korralikult ära,» selgitab ta. «Nõnda lühikese perioodi jooksul ei jõua veel nakatuda.»

Küüne seenhaigused

•    Eestis põevad jalgade seenhaigust ligikaudu pooled üle 40-aastastest inimestest.

•    Haiguse sümptomid võivad olla tagasihoidlikud ja vähehäirivad, küünte muutused pigem kosmeetilist laadi, mistõttu ravi alustamisega ei kiirustata.

•    Küünte seenhaigus vanusega vaid süveneb, muutub krooniliseks ja raskemini ravitavaks.

Allikad: dr Ene Mäestu, Liis Velsker

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles