Kuidas vähendada armi tekkimise riski?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida kiiremini haav paraneb, seda väiksem on tõenäosus, et nahale jääb arm.
Mida kiiremini haav paraneb, seda väiksem on tõenäosus, et nahale jääb arm. Foto: SCANPIX

Nahaarst Elo Kuum jagab näpunäited, kuidas hooldada haava nii, et armi tekkimise risk oleks võimalikult väike.

•    Ärge tupsutage haava vesinikperoksiidiga. Kuigi vahumullid võivad tunduda millekski kasulikud, on teada, et vesinikperoksiid hävitab uusi, just kasvama hakkavaid naharakke.

•    Katke haav. Kui lasete haaval vastavalt vanainimeste soovitustele «hingata», siis see tegelikult aeglustab paranemist kuni 50 protsendi võrra. Haava katmisel tekkiv niiskus takistab kõva kooriku teket, mis häiriks uue nahakoe kujunemist. Haavale võiks iga päev panna antibakteriaalset kreemi ja katta see sideme või plaastriga. Puhastele, steriilsetele haavadele sobivad hästi hüdrokolloidsed plaastrid, mille alla saab haavale kanda ka raviaineid ning mis kleepuvad ise nahale.

•    Pange haava peale silikoonplaaster, kui haav on kokku kasvanud.

•    Ärge ignoreerige, kui arm muutub kõrgemaks, sügelevaks või punaseks. See võib olla märk infektsioonist või allergilisest reaktsioonist ravikreemile või plaastrile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles