Valediagnoos raseduse katkemisest võib tappa elusaid looteid

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil TÜ naistekliiniku ultraheli aparaat.
Pildil TÜ naistekliiniku ultraheli aparaat. Foto: Sille Annuk / Postimees

Briti arstid hoiatavad, et igal aastal katkeb enam kui 400 briti naisel, kes koduse rasedustestiga avastavad, et on lapseootel, rasedus, sest haigla ei suuda kõige varasemaid elu märke tuvastada.

Modernsed kodused rasedustestid, mis avastavad hormonaalseid muutusi, on nii efektiivseid, et naised suunduvad raseduse katkemist kartes arsti juurde varem kui iial enne, kirjutab The Telegraph. Arstid viivad seejärel läbi ultraheli uuringu, ent ei leia lapse südamelööke, mille tulemusena varajane loode tapetakse, kuna arvatakse, et rasedus katkes.

Kuni 400 briti naist võivad briti terviseekspertide sõnul saada igal aastal valediagnoosi raseduse katkemise kohta. Rohkem kui pooltel juhtudel on tegemist koduste rasedustestide abil avastatud rasedustega.

Suurbritannia riikliku terviseinstituudi avaldatud uuringus soovitatakse arstidel mitte nii kergekäeliselt raseduse alguses loodet eemaldada. Uuringus soovitatakse ka naistele öelda, et kuigi varajane ultraheli ei näita positiivseid märke, võib ta jätkuvalt kanda täiesti tervet last.

Glasgow ülikooli günekoloogia professor Mary Ann Lumsden nentis, et ta on näinud arstide vigu, kes on tegutsenud liiga vara. Tema sõnul tekib valediagnoosi probleem nende patsientidega, kes tänapäeval rasedustestide suhtes väga tundlikud on. Näiteks on mõni test nii tundlik, et naine võib rasedusest teada saada juba enne menstruaaltsükli katkemist.

«Mõnel juhul tähendab see ühtlasi, et toimub kirurgiline sekkumine juba väga varakult. Naisele öeldakse kohe alguses, et tema loode pole elujõuline. Olen näinud olukordi, kus keegi on ootamise asemel asjadega kohe kiirelt soovinud tegelema hakata,» lisas Lumsden.

Lumsdeni hinnangul vajavad arstid rohkem teavet selle kohta, et varajane ultraheli ei pruugi kohe raseduse katkemist kinnitada, ja vastupidi. «Kui inimesed mõistaksid, miks me soovitame kauem oodata, siis oleksid nad ka meie tegevuses rohkem kindlad,» lisas ta.

Lisaks õpetab uuring, kuidas raseduse katkemise korral tuleks naisega sellel teemal suhelda.

Umbes üks viiest rasedusest katkeb igal aastal, mis teeb Suurbritannias 168 000 juhtumit. 143 000 raseduse katkemist toimub esimesel trimestril. 2006–2008. aastani tuvastati Suurbritannias 35 495 emakavälist rasedust, mille tagajärel surid esimesel trimestril kuus naist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles