Koolides hoiatatakse levivate sügeliste eest

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügelised
Sügelised Foto: Derma.ee

Mitme lapsevanema sõnul hoiatavad õpetajad neid koolides levivate sügeliste eest. Terviseameti andmetel pole erakorralisest puhangust põhjust rääkida.

Lapsevanem Annika Arras rääkis, et tema eelkoolis õppiva lapse õpetaja saatis üldisesse postkasti e-maili pealkirjaga «Sügelised ja laste jõulukingid». Arrase sõnul hoiatati e-mailis, et viimasel ajal kipuvad levima sügelised, ent nende koolis pole ühtegi juhtumit veel tuvastatud.

Perearst ja Eestis Tervise fondi juht Eero Merilind kinnitas, et tema vastuvõtule on tulnud sügelistega mitmeid kooliõpilasi ja ka õpetajaid. «Patsientideks on mul olnud 15-16 aastaseid noori ja ka paar kooliõpetajat on pöördunud. Mitmed inimesed on hädas,» sõnas ta.

Merilinnu sõnul levivad sügelised edasi just tiheda kontakti kaudu. «Kui praktikas öeldakse, et sügelised levivad pigem ebahügieeniliste tingimuste korral ja asotsiaalsete inimeste hulgas, siis tänapäeval on palju korralikest peredest pärit inimesi, kelle puhul pole asi pesemises,» märkis ta.

Haigust tuuakse kaasa ka reisil käies. «Inimeste reisimisaktiivsus on ka erinev. Tavaliselt, kui palju reisitakse, tuuakse ikkagi erinevaid haigusi kaasa,» ütles Merilind.

Terviseameti andmetel ei ole sügeliste leviku osas midagi erakorralist juhtunud. Novembrikuu seisuga on Eestis registreeritud 928 sügelistesse haigestumise juhtu, neist 135 juhtu lisandus novembris. Aasta varem, ehk 2011. aasta samal perioodil registreeriti Eestis kokku 893 sügelistesse haigestumist. Tänase seisuga on detsembri jooksul lisandunud veel 54 juhtu üle Eesti.

Eero Merilind tõdes, et sügelised on tihti ka haigus, millega kergekäeliselt arsti poole ei pöörduta. «Paljud inimesed diagnoosivad ise ja kuna ravim on käsimüügis, siis otsitakse interneti kaudu informatsiooni ja ravitakse end ise.»

Sügeliste tekitajaks on parasiit – sügeliselest (Sarcoptes scabiei var. Hominis). Pärast nahale sattumist tungib lest naha pindmisesse kihti, kuhu uuristab 0,5–1 cm pikkuse käigu ja muneb munad.

Sügeliselestad levivad inimeselt inimesele tiheda kontakti kaudu parasiitide poolt kahjustatud nahaga, sealhulgas seksuaalse kontakti ajal. Lestad kanduvad nahalt nahale küllaltki kiiresti. Levik voodipesu ja aluspesu kaudu toimub lühikese aja jooksul pärast nendega kokkupuudet. Eriti nakkavad on koorik - ehk norra sügelised ja seda just suure lestade hulga tõttu nakatunu nahas.

Klassikaliste sügelistega tekib nahale iseloomulik sügelev lööve, mis on eriti märgatav sõrmede vahel, randme ja küünarnuki siseküljel, kaenla ja vöö piirkonnas, suguelunditel, istmikul, naistel ka rinnal ja rinnanibul; imikutel võib hõlmata ka pead ja kaela, peopesi ja jalataldu. Sügelemine on intensiivne, eriti öösel.

Täpsemalt loe sügeliste tõrjemeetmete kohta siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles