Suitsetamisvastane loeng šokeeris lapsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamise kahjulikkusest rääkiv teatmik.
Suitsetamise kahjulikkusest rääkiv teatmik. Foto: Laura Oks

Eesti Vähiliidu eestvedamisel külastas turundaja ja koolitaja Hanno Egipt viimase kolme aasta jooksul ligi sadat Eestimaa kooli ning rääkis 15 000 koolilapsele suitsetamise ja teiste tubakatoodete kahjulikkusest. Egipti sõnul suitsetavad Eesti noored ja nende vanemad palju rohkem, kui ametlikust statistikast peegeldub.

Tegutsema asus Egipt 2010. aastal, kui alustas vähiliidu palvel suitsetamisvastase voldiku koostamist. Trükise valmides tekkis tal idee hakata selle põhjal ka loenguid andma ja aja jooksul täienes loengumaterjal tänu õpilastelt saadud tagasisidele veelgi. «Mitmed suitsetamisest loobuma kutsuvad voldikud on väga tekstipõhised ja seetõttu ei viitsita neid lugeda,» arvas Egipt, kelle koostatud voldik on koostatud lähtuvalt enam levinud küsimustest ja kasutatud on ohtralt šokeerivat pildimaterjali.

Kolm aastat kestnud loengutesarja lõpetas Egipt eelmisel neljapäeval Pirita majandusgümnaasiumis. «Lihtsalt ei ole enam ressursse. Eestis on 140 000 õpilast ja nende kõigini jõudmiseks oleks vaja tervet täiskohaga töötajate meeskonda,» selgitas ta. «Aga samas koolide huvi selliste loengute vastu on väga suur.»

Egipti viimast loengut kuulas kolm klassitäit viienda klassi õpilasi, kes reageerisid piltidele, videotele ja öeldud sõnadele suisa füüsiliselt – kostis ehmatuskiljeid, kaeti kätega silmi ja poeti kapuutsi sügavusse, et mitte näha ekraanil näidatavaid fotosid inimestest, kes on alahinnanud tubakatoodete laastavat mõju.

Täiskasvanutele juba harjumuspärased vähi tagajärgi kujutavad pildid ja Egipti kirjeldatud mustad tulevikustsenaariumid mõjusid koolilastele kui külm dušš ning pärast 45-minutilist loengut vandusid kõik kui ühest suust, et suitsetama ei kavatse nad kunagi hakata. «Ma ei tea Eestis käesoleval hetkel ühtegi teist koolinoortele suunatud projekti ega programmi, mis niivõrd edukaid tulemusi tooks. Õpilased on loobunud tubakatoodetest juba loengus ja ka hilisem tagasiside Facebooki kaudu kinnitab, et see loeng on mõjunud,» rääkis Egipt.

Pirita majandusgümnaasiumi sotsiaalpedagoogi Triinu Orumaa sõnul on suitsetamisvastane võitlus koolis igapäevane töö ja kui vahetundideks välisuste lukku panemine on kooli territooriumil suitsetajate hulka vähendanud, siis massiliselt leviva huuletubaka vastu ollakse suhteliselt võimetud. «Hea on, kui tuleb keegi vahelduseks väljastpoolt kooli ja lastele suitsetamise kahjulikkusest räägib,» ütles ta. «See mõjub palju paremini kui harjumuspärane jutt.»

Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Anneli Sammeli sõnul sai Egipti koostatud voldik nende heakskiidu juba selle koostamise käigus ja nad on rahastanud selle trükkimist nii eesti kui ka vene keeles mitmel aastal.

«Hanno Egipti tegevuse kohta oleme saanud palju positiivset tagasisidet. Ta on hea esineja ning oskab lapsi ja noori vestlusesse haarata,» ütles Sammel. «Koolid pöörduvad sageli meie poole loengusooviga, ja seda nii lastele kui lastevanematele. Jõudumööda käib meie kogenud tubakaekspert Tiiu Härm ka loenguid pidamas, kuid selge on see, et me ei jõua kõikidele soovidele vastu tulla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles