Ülekaalulisust põhjustab soolebakter

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on ülekaalulisuse teemal tehtud fotolavastus.
Pildil on ülekaalulisuse teemal tehtud fotolavastus. Foto: Liis Treimann / Postimees

Hiina teadusuuring jõudis põhjapanevale järeldusele: inimeste ülekaalulisust põhjustab pigem bakteriaalne infektsioon kui liigne söömine, vähene treening või geneetiline eelsoodumus.

Kaheksa aastat kestnud uuringus analüüsisid Hiina teadlased ülekaalulisuse ja soolebakteri vahelisi seoseid, kirjutab Financial Times. Shanghai uurijad toitsid soolebakterit hiirtele ja võrdlesid nende kaalutõusu närilistega, kellele bakterit ei manustatud. Viimased ei muutunud ülekaaluliseks, kuigi neid söödeti kõrge rasvasisaldusega toiduga ning hoiti eemal enda treenimisest.

Enterobakteri nime kandev bakter hõlbustas organismil rasva säilitamist ja ennetas selle kulutamist ja kasutamist, muutes ka ainevahetuse regulaatorgeenide tööd. Enterobakter vallandas ka kemikaali endotoksiin, mis põhjustas insuliini resistentsust ja aeglasemat verest glükoosi üles korjamist pärast söömist. Inimestel läheb kauem aega täiskõhutunde tekkimiseks.

«See on väga oluline fenomen,» kommenteeris uuringu meeskonda juhtinud Shanghai Jiao Tong ülikooli professor Zhao Liping. «See on viimane oluline osa, mis tõestab, et bakter põhjustab ülekaalulisust,» lisas ta.

Teised uuringuga mitteseotud akadeemikud märkasid kohe tulemuste potentsiaalset mõju nii rahva tervishoiusüsteemile, ravimitööstusele kui ka toidutööstusele.

«Kui ülekaalulisust põhjustab bakter, võib see olla nakkuslik ning ümbritsevast keskkonnast üles korjatud. Tegemist ei pruugi olla üldse käitumusliku haigusega,» kommenteeris Durhami ülikooli professor David Weinkove.

Weinkove´i arvates rajas Zhao uuring teed ülekaalulisuse takistamiseks ja uute ravimite väljatöötamiseks. Uuring avaldati Rahvusvahelise Mikrobioloogia ja Ökoloogia ühingu teadusväljaandes.

Üle maailma võitlevad riikide valitsused rasvumise pandeemiaga. Krooniliselt ülekaalulised inimesed kannatavad suurema tõenäosusega südameinfarkti, vähi ja diabeedi käes.

Viimastel andmetel ja akadeemiliste uuringute järgi on ligi pool Ameerika ja Suurbritannia täiskasvanud elanikkonnast 2030. aastaks rasvunud. Suurbritannia hinnangul läheb ülekaalulisus valitsusele kokku 2050. aastaks pandeemia tõttu maksma 50 miljardit naelsterlingit.

Kuigi Shanghai uuring oli küllaltki väiksemõõduline, on see tekitanud tervishoiu ringkondades juba tulise arutelu. Sõna on võtnud ka kiirtoiduketid ja joogitootjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles