Alkoholi mõjul võib külmasurm tabada märkamatult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joobes on külmasurm kerge saabuma.
Joobes on külmasurm kerge saabuma. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Karskusliikumise üks eestvedajaid, pikki aastaid intensiivraviarstina töötanud Enno Kross seletab, et alkoholi mõjul muutub inimese tunnetus nii palju, et ta ei pruugi arugi saada, kui tal külm on.

«Inimene jääb jõuetuks ja muu hulgas aeglustub ka tema mõttetegevus. Ja palju siis noorele neiule seda alkoholi vaja on,» nendib ta viidates hiljutisele noore neiu traagilisele surmale Võrus, kirjutab Õhtuleht.

Kross rõhutab, et napsu võtnud inimene võib kergesti hanges magama jääda ja inimesed peaksid abivajavaid inimesi rohkem märkama.

Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas nendib, et ajajahtumise tõttu võib surra mitta ainult talvel, vaid ka kevadel ja sügisel ning kindlasti ei kehti rahvatarkus, et alkohol aitab alajahtumise vastu – pigem vastupidi.

«Kui inimene on raskelt alajahtunud ja abi on teel, siis on parem teda mitte liigutada, kuid võimaluse korral tuleb ta ise kinni katta ja kui ta on teadvusel, siis öelda, et ta end ise liigutaks,» selgitas Adlas ja lisas, et kindlasti ei tohi alajahtunud inimese jäsemeid hõõruda lumega ning abi ei ole ka käte või jalgade hõõrumisest, kuna alajahtunud on kogu keha

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles