Pesukapslite mürgistused on jõudnud Eestisse

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikelapsi peibutavad värvilised ja pehmed padjakesed.
Väikelapsi peibutavad värvilised ja pehmed padjakesed. Foto: SCANPIX

Terviseameti mürgistusteabekeskuses on viimastel nädalatel hüppeliselt suurenenud kuni kahe-aastaste lastega toimunud mürgistuskõnede arv, mis on põhjustatud pesugeelikapslite närimisest ja nendega mängimisest.

 Lapsed on neid kapsleid/padjakesi leidnud tavaliselt põrandale asetatud tootekonteinerist ja neile meenutavad kapslid muidu turvalisi geel-närimisrõngaid, komme, mänguasju, mistõttu on need maailma alles avastavale inimesele huvitavad, teatas terviseamet.

Peamised geelkapslitest esinevad mürgistussümptomid on koheselt tekkiv tugev oksendamine ja köha, võimetus neelata, uimasus, teadvuse kadu, silma sattumisel tugev silmaärritus. Geelkapslid lagunevad kergesti, mille tulemusena lapse nägu, käed ja suu on kaetud geeliga. Kuigi toote pH näit võib olla 7-9 (ärritav), on see siiski laste limaskestadel põhjustanud mujal maailmas ka söövitusi ja kõriturset.

Esmaabi puhul tuleb lapse geeliga kaetud keha piirkonnad kiiresti veega puhtaks pesta ja püüda väikeste lonksude kaupa anda juua vett. Täpsemaks juhendamiseks, lapse terviseseisundi hindamiseks ja edasiseks ravisoovituseks saab helistada ööpäevaringselt mürgistusinfoliini telefonil 16662. Helistamine on anonüümne ning kõnedele kehtivad tavatariifid.  

Pesumasinakapslid sisaldavad 30-43 ml vedelat pesuaine kontsentraati ja need on pakitud niiskuse (vesi, sülg, märjad käed) mõjul lagunevasse läbipaistvasse kesta. Võrreldes teiste masinpesuvahendite vormidega on geelkapslid kontsentreeritumad ning võivad sisaldada ka kuni 25 protsenti erinevaid lastele ohtlikke alkohole. Lastele on pesugeelikapslid kodudes kergesti kättesaadavad ning vanemad ei oska karta turvalisena näivast tootest ohtu.

 Viimastel aastatel on üle maailma mürgistusteabekeskused raporteerinud tuhandetest kõnedest Euroopas ja Ameerikas, kus alla viieaastased lapsed on saanud tõsise mürgistuse uudsetest pesugeelikapslitest. Kui traditsioonilised pesuvahendid on põhjustanud tervisehäireid 27 protsendil kannatanutel, siis pesugeelkapslitest tingitud sümptomid esinevad 72 protsendil kannatanutest. Ehkki kannatanud on vajanud ka hingamisaparaati ja intensiivravi, pole seni teavitatud ühestki surmaga lõppenud juhtumist.

Eesti mürgistusteabekeskuse andmetel on sel aastal üle poolte (59%) 16662 numbrile saabunud mürgistuskõnedest põhjustatud erinevatest kemikaalidest ning ligi pooled kõnedest (43%) seotud kuni kolmeaastaste lastega toimunud õnnetustega. Valdavalt juhtuvad mürgistused inimeste kodudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles