Pereõdede vastuvõtuaeg pikeneb viie tunni võrra

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusele määruse muudatuse, mis pikendab perearsti juures töötavate pereõdede iseseisva vastuvõtu aega seniselt 15 tunnilt vähemalt 20 tunnile nädalas.

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel on pereõdede iseseisva vastuvõtu aja pikendamist toetanud nii perearstide selts kui õdede liidu pereõdede seltsing. Muudatusega peaks üldarstiabi muutuma eelnõu autorite sõnul paremini kättesaadavaks.

Eelnõu seletuskirja kohaselt on pereõed juba praegu vastutavad iseseisvate vastuvõttude tegemise eest ja seetõttu ei suurenda planeeritav muudatus õdede vastutust. Samuti ei muutu nende summaarne tööaeg, mistõttu ei näe sotsiaalministeerium ka survet palgatõusuks.

Perearsti juures töötavate pereõdede summaarne tööaeg peab sotsiaalministeeriumi teatel moodustama vähemalt 40 tundi nädalas, millest vähemalt 15 tundi kulub praegu iseseisvaks vastuvõtuks. Ülejäänud tööajal teevad õed koduvisiitide, nõustavad patsiente sidevahendite teel ja teevad alaealistele ennetavat tervisekontrolli.

Seletuskirja kohaselt ei lisandu eelnõuga õdedele uusi tööülesandeid, vaid pikeneb üksnes kohustuslik vastuvõtt ning väheneb muude kohustuste täitmiseks ette nähtud aeg. «Kuivõrd pereõe iseseisvale vastuvõtule ja patsiendi nõustamisele nähakse rakendusaktiga ette rohkem aega, parandab see patsientidele pereõe vastuvõtule pääsemise kättesaadavust. Pereõde saab senisest rohkem rakendada oma kutsealase ettevalmistuse käigus omandatud pädevust, perearst saab sellega seoses rohkem vabanevat aega, et pühenduda arsti pädevust eeldavatele tegevusele,» märkis sotsiaalministeerium.

Ministeerium soovib määruse muudatuse jõustada järgmise aasta jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles