Jõulukära viib nõrgemad suitsiidini

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus /Pärnu Postimees

Eesti-Rootsi vaimse tervise ja suitsidoloogia instituudi direktori professor Airi Värniku sõnul on suured pühad nagu jõulud paljudele inimestele väga raske aeg, mil nõrgematele võib tulla pähe ka suitsiidimõtteid.

«Kui me arvame, et depressioonis inimest saab ravida teda kärarikkasse seltskonda viies, siis eksime rängalt. Teda tuleb järk-järgult oma kestast välja tuua, pakkudes näiteks teatri- või kontserdielamust, kus ta saab viibida veel iseendas ega pea kohe üldises melus aktiivselt osalema,» märgib Värnik.

Üks põhjusi, miks pühad ängi võivad tekitada, on kõrgendatud ootused, mida krutivad üles ajakirjandus ja kaubandus. Esiteks kulub raha palju, teiseks võib tekkida tunne, et kõigil teistel on, keda armastada või kes on armastatud, ainult temal pole kedagi. Eriti raske on neil, kes loomult eraklikud.

«See propaganda, et kõik peavad olema tingimata seltskonnas ja rõõmsad ning istuma lookas laua taga, kingitused kuuse all, võib palju kahju teha,» ütleb Värnik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles