Ilukirurgiale nõutakse rangemaid piiranguid

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnaoperatsioon.
Rinnaoperatsioon. Foto: Albert Truuväärt/Õhtuleht

Pärast PIP rinnaimplantaatide skandaali valmis Suurbritannia Riiklikul Teviseametil (NHS) raport, milles nõutakse ilukirurgiale rangemaid piiranguid.

NHSi uuring näitas, et laiem avalikkus soovib ilukirurgias rangeid piiranguid just odavate pakkumiste ja agressiivse müügitöö osas, kirjutab BBC. Uuringus selgus samuti, et ilukirurgide arvates ei tohiks protseduurid olla müügil samaväärselt igapäevaste tavateenustega.

Täielikult valminud raport, mis kogus erinevate huvigruppide, nagu patsientide, ilukirurgide ja meditsiinitööstuse, vastukaja, peaks avalduma märtsis 2013.

NHSi direktori sir Bruce Keoghi sõnul andis raport neile selge signaali, et praegune regulatsioon ei kaitse piisavalt tarbijate õigusi ja patsientide turvalisust.

Vajadus seesuguse analüüsi järele tuli pärast eelmise aasta detsembris lahvatanud skandaali Prantsuse firma toodetud PIP-tüüpi rinnaimplantaatide kohta, mis osutusid eluohtlikuks ja soovitati kõigil ligi 30 000 patsiendil üle Euroopa lasta eemaldada.

Peamine vastasseis oli Briti avalikkusel just ilukirurgia reklaamimise suhtes. «Ilukirurgia reklaamide vohamine ja selle kasutamine telesaadete muutumismängudes näitas operatsioone ja selle riske lihtlabase ja tühisena.

Sabrina Elliot otsustas rinnaimplantaadid paigaldada 11 aastat tagasi pärast esimese lapse sündi, kui ta oli 23-aastane.

Ta ütles, et tundis, kuidas talle avaldati operatsiooni tegemise osas survet. Näiteks öeldi talle, et ta saab eluaegse garantii tingimusel, et otsustab end lõigata järgneva 48 tunni jooksul. Naine otsustas pakkumise vastu võtta, kui sai samal päeval veel kliinikust kõne, et tegemist on elu parima pakkumisega. 

Ent paari aasta pärast läks firma pankrotti ja likvideeriti. Talle paigaldati samuti PIP-tüüpi implantaadid, mistõttu tuleb naisel nüüd iga päev kogeda häirivat valu rinnas. NHS keeldub jällegi tasuta implantaate eemaldamast.

«See on kohutav. Olen üksikema ja nüüd ka täiskohaga üliõpilane. Mõnikord on mul valu tõttu väga raske minna oma kaheaastasele tütrele lasteaeda järgi,» kurvastas Elliot ja lisas:« Maksin ligi 4000 naela, et lasta oma keha täita mürkide ja kemikaalidega, mille tõttu pean täna kannatama.»

Suurbritannias on silikoonrindu kokku umbes 40 000 naisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles