Arstid soovitavad maos asuvat besoaari ravida Coca-Colaga

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coca-Cola pudelid.
Coca-Cola pudelid. Foto: Meelis Tomson / Õhtuleht

Uue meditsiinilise uurimuse järgi soovitavad arstid nüüd operatsiooni asemel kõhu ummistuste, nagu trihhobesoaari, raviks juua Coca-Colat.

Selgub, et karastusjook Coca-Cola on keemilise koostise, happelisuse ja gaaside tõttu mao ja soolte ummistuste vastu tõhus ravimeetod, mida arstid kasutavad eelkõige maos asuva trihhobesoaari eemaldamiseks, kirjutab The Telegraph. Ravimeetodi tõhusus on Ateena ülikooli uuringu andmetel 90 protsenti.

«Coca-Cola jagamine on odav, seda on lihtne kasutada ning protseduur on ohutu, kui patsient läbib endoskoopilise uuringu,» ütlesid teadlased raportis.

Besoaar on konkrement (organismis tekkinud kivi-toim), mis esineb seedetraktis, kõige sagedamini maos. Tavaliselt leitakse neid psüühilistelt haigetel inimestel. Trihhobesoaar tekib enamasti trihhotillomaaniat põdevatel inimestel. Tihti põhjustavad besoaari ka teatud tüüpi puuviljad, mis on raskesti seeditavad.

Trihhotillomaania ehk juuksekiskumismaania on psühhiaatriline seisund, mille korral inimesel on vajadus tõmmata ja kitkuda juukseid, kuni need eemalduvad juuksesibulast. Taoline maania on 1-3 protsendil inimestest.

Kihiseva Coca-Cola keemilised koostisained toimivad ummistuste vastu samalaadselt maohappega. Coca-Cola pH on 2,6. Teadlaste sõnul aitavad protsessi kiirendada ka gaasid. Raviks sobivad ka Coca-Cola Zero ning dieetkoola, kuna sisaldavad samu põhikoostisaineid kui tavaline koola.

Ateena ülikooli uuring analüüsis 46 patsienti, keda on haiglas viimase kümnendi jooksul ravitud Coca-Colaga. 46st pooled said tänu Coca-Colale edukalt terveks, 19 vajasid tänu karastusjoogi manustamisele ainult välispidiseid medikamente ning kõigest neli vajasid joogist hoolimata kirurgilist sekkumist.

Besoaari ravitakse ka laserraviga ning endoskoopilise protseduuri või lõikusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles