Multivitamiinid võivad vähiravi toimet vähendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Multivitamiinid võivad vähiravi mõju pärssida.
Multivitamiinid võivad vähiravi mõju pärssida. Foto: SCANPIX

Kaugelearenenud vähihaiged võivad oma ravi mõju antioksüdante sisaldavate multivitamiinide võtmisega vähendada, hoiatas Nobeli preemia laureaat James Watson.

Toidulisandid, mis sisaldavad antioksüdante nagu vitamiin A, C ja E, on olnud vähiraviga seoses juba pikalt arutluse all ning mõned uuringud on isegi näidanud, et nende võtmine võib pakkuda teatavat kaitset vähi vastu, vahendas The Telegraph.

Kuid nüüd väidab professor Watson, et need tabletid võivad teha palju rohkem kahju kui kasu. Uues teadustöös leiab ta, et põhjus, miks hilises staadiumis vähk sageli ravimatuks osutub, seisneb selles, et organismis on suur kogus antioksüdante, mis töötab näiteks keemiaravile vastu.

Tervete inimeste jaoks võivad antioksüdandid olla kasulikud, kuna need ründavad vabasid radikaale, mis omakorda võivad kahjustada DNA-d.

Aga paljudes vähiravi meetodites kasutatakse vabasid radikaale, et tappa kasvaja rakke ning antioksüdandid võivad takistada nende tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles