Lugeja küsib: kas tohin jäätist süüa valutava kurguga?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätise söömine.
Jäätise söömine. Foto: SCANPIX

Lugeja soovib teada, kas jäätise söömine võib tema kurguvalu kuidagi raskendada võib toimib tegevus hoopis valuleevendajana.

Vastab Medicumi perearstikeskuse vanem perearst Ester Eensaar:

Valu kurgus on põletikuline reaktsioon. Põletikul võib olla erinevaid põhjuseid, enamasti viirused, harvem bakterid. Kurguhädad on meie kliimas tavaliselt hooajalised. Kurku kaitseb limaskest. Kui kurk on kuiv, punetav, põletikuline ning palaviku tõttu on organism kaotanud rohkesti vedelikku, siis tuleb haigel palju vedelikku juua. Paratsetamooli ja ibuprofeeni sisaldavad arstimid langetavad palavikku ning vähendavad valu. Kui kurgu limaskest on tundlik, aitab õlipõhiste ravimite kurku pihustamine. Samuti võib kasutada imemistablette, mis paljudel juhtudel leevendavad kurguvalu.

Vanasti keelati haige kurgu korral jäätise söömine. Tegelikult võib heast rasvasest koorejäätisest hoopis kasu olla: see niisutab ja jahutab tundlikku kurgu limaskesta. On teada, et kuumavat põletikku ravitakse ikka jahedaga ja näiteks külmetunud jalgu ja käsi tuleb soojendada soojade vannidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles