Taimne flavonoid võib vähendada munasarjavähi riski

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petersell..
Petersell.. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht.

Värske uurimuse kohaselt ohustab naisi, kes tarbivad rohkem looduslikku flavonoidi apigeniini sisaldavaid taimseid toite ja jooke väiksem munasarjavähi risk.



Selleris, petersellis, punases veinis, tomatikastmes ja teistes taimsetes toiduainetes leiduv apigeniin võib Bostoni Harvardi meditsiinikoolis töötava dr. Margaret A. Gatesi sõnul olla väga kasulik, kirjutab

Reuters

.


Flavonoididel on antioksüdatiivsed omadused, mis kaitsevad rakke hapnikumolekulide kahjustava toime eest.

1141 munasarjavähiga ja 1183 tervet naist hõlmanud uuurimuse raames vaatlesid teadlased, mida nad tavaliselt nädala jooksul söövad.

Keskmiselt 51-aastased vaatlusalused naised olid üldiselt sarnased, kui välja arvata see, et munasarjavähiga naistel oli ka rohkem selle haiguse riskifaktoreid, veidi kõrgem kehamassiindeks ja suurem igapäevaselt tarbitav kalorikogus. Ilma munasarjavähita kontrollgrupi naiste toitumine oli üldiselt veidi tervislikum.

Teadlased jälgisid viie enamlevinud flavonoidi - müritsetiini, kaemferooli, kvertsetiini, luteoliini ja apigeniini tarbimist. Enamasti saab need kätte teest või punasest veinist, õuntest, rooma salatist, lehtkapsast, mustikatest, apelsinidest, sellerist või tomatikastmest.

Nad ei leidnud küll seost tarbitavate flavonoidide üldkoguse ja munasarjariski vahel, kuid just apigeniini tarbimisega seostus väiksem munasarjavähi risk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles