Inspektsioon: jälgime seagripi juhtumeid tähelepanelikult

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soojuskaamera kontrollib sigade gripi avastamiseks reisijate kehatemperatuuri.
Soojuskaamera kontrollib sigade gripi avastamiseks reisijate kehatemperatuuri. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikides ja Mehhikos on registreeritud inimestel seagrippi, Euroopas või teistes regioonides seni teateid haigestumistest ei ole, kuid tervisekaitseinspektsiooni peadirektori Tiiu Aro sõnul tuleb olukorda tõsiselt


suhtuda, aga reisijatel ei ole siiski paanikaks põhjust.

«Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) jälgib olukorda ning vastavat gripipandeemia ohtu. Teeme tihedat koostööd WHOga ning Euroopa Nakkushaiguste Ennetamise ja Kontrolli Keskusega (ECDC) ning kuulame nende soovitusi ja juhiseid,» vahendas tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Aro sõnu.

«Kuigi sarnaseid juhtumeid Euroopas täheldatud ei ole, peame olema valmis reageerima, et inimeste tervis ei satuks ohtu. Soovitame kõigil, kes reisivad Mehhikosse ja USAsse jälgida esmaseid hügieenireegleid, vältida suuremaid rahvakogunemisi ning jälgida oma tervist tähelepanelikult. Kui olete saabunud reisilt neisse piirkondadesse ning olete haigestunud, võtke ühendust oma perearstiga,» lisas Aro.

Reisijatele pole seatud piiranguid USAsse või Mehhikosse reisimisel. Küll aga tasub silmas pidada tavapäraseid ettevaatusabinõusid gripist hoidumiseks – vältida kontakti haigestunutega, pesta tihti käsi, köhides ja aevastades katta suu ja nina salvrätiga.

Tervisekaitseinspektsioon täiendab jooksvalt oma kodulehekülge uute andmetega.

USA Nakkushaiguste Keskus (CDC, Atlanta) kinnitas 25. aprillil kaheksa inimese nakatumise sigade gripi viirusega A (H1N1). Nakatumisjuhtumid registreeriti kahes USA osariigis (California ja Texas).

Märtsis ja aprillis registreeritud haigestumised kulgesid kergete gripitaoliste sümptomitega, tänaseks on kõik täielikult paranenud.

Samal ajal on registreeritud suure gripihaigete arvuga puhang ka Mehhikos, kus on esinenud ka surmajuhtumeid. Esialgsed laboratoorsed uuringud on näidanud, et viiruste tüved Mehhikos sarnanevad USA juhtumitega, kuid siiani on selgusetu, miks Mehhiko juhud on kliiniliselt raskemad kui USAs.

Sigade gripp on hingamisteede äge viirusnakkus sigadel, mida põhjustab A-tüüpi gripiviirus. Sead paranevad sellest tavaliselt 7-10 päevaga, suremus sellesse on väga väike. Sigade gripp võib levida ka lindudele, kodulindudele, hobustele ja inimestele. Liikidevaheline viiruse ülekandumine on haruldane.

Inimeste haigestumised sigade grippi on toimunud vaid otsesel kokkupuutel sigadega ja seda väga harvadel juhtudel. Euroopas on alates 1958. aastast kokku teatatud 17 haigetest. Viirus ei levi sealiha ega sealihatoodete kaudu.

Sigade gripi sümptomid inimestel on tavaliselt sarnased hooajalisele inimeste gripile: palavik, haiguse äkiline algus, millega kaasnevad hingamisteede sümptomid, samuti võib esineda kõhulahtisust.

Uus sigade gripi viirus, mis on tuvastatud Ühendriikides ja Mehhikos sisaldab sea-, linnu-ja inimeste geene. Sellist kombinatsiooni ei ole maailmas varem täheldatud. Lisaks viitavad juhtumid sellele, et viirus levib inimeselt inimesele, millest tulenevalt võib haiguse kulg kujuneda oluliselt raskemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles