Suurbritannia noored eiravad solaariumikeeldu

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neiu solaariumis.
Neiu solaariumis. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Inglismaa teismelised noored eiravad teadlaste sõnul kehtestatud solaariumikeeldu, sest tahavad välja näha nagu kuulsused punasel vaibal.

Teadlased kasutasid 15–18aastaste noorte neidude uurimiseks fookusgrupiintervjuusid. Tüdrukud ütlesid uurijatele, et peamiselt käivad nad solaariumis, sest see tekitab neil «enesekindlama» ja «tervema» enesetunde, kirjutab The Telegraph.

Tüdrukud ütlesid, et nad on nahavähiriskidest küll teadlikud, kuid väitsid, et tegelevad probleemiga siis, kui saavad 30.

2011. aastal muutus Inglismaal ja Walesis solaariumi külastamine alla 18aastastele keelatuks ehk illegaalseks. Aasta enne näitasid uuringud, et veerand miljonit Inglismaa last vanuses 11–17 kasutasid päikesesalonge regulaarselt. Mõnes piirkonnas käis solaariumis ligi pooled nimetatud vanuserühmast.

Tänane uuring, mis avaldati ajakirjas Journal of Public Health leidis, et tüdrukud rikkusid seadust, et sõprade ja kaaslaste hulgas austust teenida ja ennast hästi tunda. «Kuulsustel ja nendel on punasel vaibal ilus sära ja päevitud ja me püüame nende moodi olla, nad on ilusad,» kommenteeris üks uuritavatest.

Uuring tõestas, et Inglismaa solaariumid ei kontrollinud piisavalt, kas tegemist on alla 18aastase tüdrukuga või mitte. «Solaariumite seaduserikkumise avalikustamine on väga oluline, et kaitsta noori UV-kiirguse kahjulike mõjude eest,» lausus Catherine Thomson Suurbritannia Vähiuuringutest.

«Korralik järelevalve salongides on vajalik, et kindlustada teismeliste seadusekuulekus ja kaitsta neid endid,» lisas ta.

Uuringute järgi suurendab solaariumi külastamine enne 35ndat eluaastat 59 protsenti melanoomi väljakujunemise riski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles