Liiga pikk teleri vaatamine mõjutab sperma kvaliteeti

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teleka vaatamine.
Teleka vaatamine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suurbritannias tehtud teadusuuringus leiti, et meestel, kes liiguvad vähem ja vaatavad rohkem telerit, on halvem sperma kvaliteet kui füüsiliselt aktiivsetel meestel.

Harvardi ülikooli teadlased kirjutasid ajakirjas British Journal of Sports Medicine, et nädalas üle 20 tunni teleri ees veetmine mõjub juba sperma kvaliteedile kahjulikult. Samas näiteks 15 tundi nädalas füüsilist treeningut ja liikumist parandab oluliselt sperma kvaliteeti. Seda tõestas ka 200 tudengi hulgas tehtud katse, kirjutab BBC.

Teadlaste hinnangul tuleks rohkem uuringuid korraldada, et tuvastada täpsemad põhjused. Mõne eksperdi arvates tuleks näiteks lapse saamise sooviga meestel valida, millist spordiala harrastada, kuna mõni treening kahjustab spermat. Seesugused alad on näiteks pikamaa rattasõit või ka maratonijooksmine. Samuti võib näiteks kitsaste aluspükste kandmine bokserite asemel sperma kvaliteedile halvasti mõjuda.

Harvardi ülikooli teadlased uurisid 189 noort New Yorgi ülikooli meessoost tudengit, kellel paluti üles kirjutada, mitu tundi nad päevas veedavad teleri ees ja kui palju teevad sporti. Vabatahtlikud vanuses 18–22 andsid ka spermaproovi.

Kui teadlased spermaproove ja üleskirjutusi analüüsisid, leidsid nad, et istuva eluviisi ja sperma kvaliteedi vahel on selge seos olemas. Füüsiliselt kõige aktiivsematel meestel, kes tegid 15 tundi või rohkem nädalas trenni, oli 73 protsenti kvaliteetsem sperma kui kõige vähemaktiivsetel. Suurtel telerivaatajatel oli 44 protsenti halvem spermatase kui telerist mittehuvitujatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles