Hammastele kasulikku nätsu on poodidest raske leida

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jenkki närimiskummid.
Jenkki närimiskummid. Foto: Marina Pushkar / Postimees

Hambaarst Kaja Kiige sõnul on Eesti poodidest kohati väga raske leida närimiskummi, mis oleks tegelikult hammastele kasulik.

Kaja Kiige sõnul tuleks närimiskummi valimisel lähtuda kahest tegurist: esiteks võiks valida suhkruvabad nätsud ja teiseks võiks valida hammastele kasulikku ksülitooli sisaldav näts.

«Hakkasin otsima, kust poest saaksin ma omale ksülitooli sisaldavat närimiskummi. Orbit seda ei sisalda, kuigi Orbit on Eestis kõige paremini kättesaadav näts. Tegelikult on meil kauplustes kasulike närimiskummide kättesaadavus väga tasakaalust väljas,» kirjeldas hambaarst olukorda.

«Põhimõtteliselt on müügil ainult Jenkki nätsud, kus osal toodetel on ksülitool sees ja Prismas müüakse sarja Rainbow, mis sisaldab nii puuviljamaitselisi kui ka mentooli- ja piparmündimaitselisi ksülitooliga närimiskumme. Ma sooviksin kõigil poest nätsu valides alati vaadata, et see sisaldaks magustusainena 100 protsenti ksülitooli. Siis on sellest kasu ka,» rääkis Kiige.

Kui inimest vaevab halb hingeõhk, võiks sellele Kiige sõnul tähelepanu pöörata hambaarsti juures ja selgitada seal, mis viga on. «Närimiskummi võiks tarbida, sest ta on kasulik ja kasulik on ta ainult ksülitoolisisaldusega.»

«Hubba Bubba ja kõik need magusad Mentosed jms on samamoodi kahjulikud. Lisaks saab laps liiga palju suhkruid ja värvaineid, mis võivad ta muuta hüperaktiivseks,» lisas hambaarst.

Ksülitool neutraliseerib söögist ja joogist saadud happed. Näiteks Soomes tehti Kiige sõnul uuring, kus lasteaialastele anti kaks kuud iga kord pärast einet ksülitooli sisaldav pastill. Laste hammaste olukord oli õige pea oluliselt parem, sest happed neutraliseeriti rutem ja kaariese kahjustust esines palju vähem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles