Dieetkarastusjoogid võivad vallandada diabeedi

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karastusjook.
Karastusjook. Foto: Panther Media/Scanpix

Dieetkarastusjookide sagedasel tarvitajal on sama suur tõenäosus haigestuda diabeeti kui inimesel, kes joob tavalisi karastusjooke.

Prantsuse tervise ja meditsiiniuuringute instituudi teadlased jälgisid 14 aasta vältel rohkem kui 66 000 naise tervist, kirjutab The Daily Mail.

Naised jõid regulaarselt mõnda karastusjooki, mahla või n-ö dieetkarastusjooki, mis sisaldab kunstlikku magusainet.

Uuringust selgus, et regulaarselt mahla tarbivatel naistel oli väiksem risk haigestuda diabeeti kui karastusjoogi joojatel.

Suurem risk haigestuda oli neil, kes jõid nädalas veidi rohkem kui ühe purgi karastusjooki. Risk kahekordistus kui inimene jõi nädalas 600ml karastusjooki.

Neil, kes jõid nädalas 500ml karastusjooke, tõusis risk haigestuda diabeeti 15 protsenti. Neil, kes tarbisid karastusjooke 1,5 liitrit nädalas, tõusis risk 60 protsenti.

Samast uuringust selgus, et kunstlikul magustajal aspartaamil on  sarnane mõju veresuhkrutasemele nagu sahharoosil.

Samuti selgus, et dieetjookide joojad tarbivad karastusjooki rohkem - keskmiselt 2,8 klaasi nädalas. Tavaliste karastusjookide joojad seevastu 1,6 klaasi.

Tulemused avaldati ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles