Uuring: õllekõht võib olla müüt

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisi mehi ilmselt rõõmustab väide, et õlu polegi nende kehakaalutõusus süüdi.
Ülekaalulisi mehi ilmselt rõõmustab väide, et õlu polegi nende kehakaalutõusus süüdi. Foto: SCANPIX

On levinud arvamus, et kuna alkohol sisaldab palju kaloreid, siis võib selle tarbimine inimese kaalutõusule kõvasti kaasa aidata. Tegelikult ei ole seda seni veel teaduslikult tõestatud, kirjutab Telegraph.

Värskest raportist «Õlu ja kalorid: teaduslik ülevaade» ülevaate teinud Dr Kathryn O’Sullivan ütles, et õlle joomine võib olla isegi mõistlik viis dieeti pidada, sest sisaldab vitamiine, antioksüdante ja mineraale, näiteks räni, mis võib ära hoida osteoporoosi.

«Kahjuks on õllest loodud kujutelm kui kõrge kalorsusega joogist, mis on väga ebaõiglane,» ütleb dr. O’Sullivan. Õlu sisaldab vähem kaloreid 100 milliliitri kohta kui näiteks vein, liköör või isegi apelsinimahl. Kui tarbida õlut suurtes kogustes, võib küll kaalus juurde võtta, kuid sama kehtib ka näiteks veini kohta, kui seda liitrite kaupa endale sisse kulistada.

Kuigi Dr O’Sullivan nõustub sellega, et liigne alkoholi tarbimine suurendab suremust ning tekitab tervisehäireid, toob ta välja, et teaduslikel alustel võib mõõdukal õlle tarbimisel olla tervisele positiivsed mõjud. Ta väidab, et alkoholist loobumise asemel tuleks suurendada aastaringselt tarbija teadlikkust alkoholi tarbimise kohta.

Britid kulutavad keskmiselt 14 aastat oma elust erinevatele dieetidele, kuid vastavalt uuringule on paljudel eelarvamused kalorite hulga kohta alkohoolsetes jookides. Rohkem kui pooled täiskasvanud ei tea, kui palju kaloreid sisaldab õlu või vein ning koguni 74 protsenti naistest ülehindab kalorite kogust õlles.

Dr O’Sullivan märkis, et kui vahetada kaks klaasi veini päevas kahe pudeli õlle vastu, võib säästa kuni 58 249 kalorit aastas.

Mõõdukalt õlut tarbides võib joogist saada palju olulisi vitamiine ning see võib isegi kaitsta mitmete haiguste vastu, nagu näiteks südamehaigused, osteoporoos ja diabeet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles