Haigekassa kulutas 8 miljonit noore neiu elu päästmiseks

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti arstide sõnul on siirdamine kallis operatsioon ning 8 miljonit pole ühe inimelu eest mingi ulmeline summa.
Eesti arstide sõnul on siirdamine kallis operatsioon ning 8 miljonit pole ühe inimelu eest mingi ulmeline summa. Foto: Caro / Scanpix

Viis aastat verevähiga võidelnud 21-aastane Kristina Grabko oli eelmisel aastal Eesti kõige kallim patsient, tema raviks kulutas haigekassa kaheksa miljonit krooni.

Maardus elav Kristina haigestus leukeemiasse 9. klassi lõpus ning pärast kolmandat keemiaravi näis nagu oleks haigus taandunud, kirjutab Eesti Ekspress.

18-aastaselt läks aga neiu tervis halvemaks ning teda oleks saanud päästa vaid tüverakkude siirdamine, kuid sobivat doonorit oli raske leida kogu maailmast.

Lõpuks tuli pakkumine Rootsis asuvast Karolinska haiglast, et Itaalias leiduvad sobivad tüvirakud kahe vastsündinu nabaväädist, ning seda haiglat soovitasid ka Eesti hematoloogid, kuna Tartus nabaväädisiirdamist ei tehta.

Kristina ema tegi haigekassale avalduse ning konsiilium otsustas, et ravi välismaal on põhjendatud, Rootsi minemiseks vajaliku sõiduraha andis perele Maardu linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles