Vaid üksikud toidud teevad hammastele head

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küllastunud rasvu leidub juustus.
Küllastunud rasvu leidub juustus. Foto: SCANPIX

Hambaarst Marek Vink nentis, et neid toite ja jooke, mis hambaid ei kahjusta, võib üles lugeda ühe käe näppudel.

 «Hambaid ei kahjusta juust, sest on väga kaltsiumi-, proteiini- ja rasvarikas. Esiteks ei jää juust hamba külge kinni, teiseks on ta hästi aluseline ja neutraliseerib kõik happed,» rääkis Vink.

Ka hambaarst Kaja Kiige nimetas hammastele kasuliku toiduainena juustu. «Juustudes sisalduvad ained on emaili tugevdavate omadusega. Näiteks soovitatakse lapsele, kes keeldub hammaste pesust, anda pärast sööki tükike juustu.»

Samuti on Kiige hinnangul hammastele head igasugused toored puu- ja juurviljad, porgand, õun. «Aga näiteks õun on siiski happeline ja pärast õuna söömist ei soovita hambaid pesta. Porgand on seevastu hea igemeid masseeriv vahend,» märkis ta.

Hambaid ei kahjusta ka maapähklid, sest need on suure õlisisaldusega ja rasvased. «Laias laastus ei kahjusta hambaid rasvased toidud, kaltsiumisisaldusega piimatooted ja suust kiiresti läbi käivad toidud,» lisas Vink.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles