Sügeliste ravimit NIX tarneraskuste tõttu apteekides ei ole

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügelised
Sügelised Foto: Derma.ee

Eesti apteekides on otsa lõppenud sügeliste vastu aitav ravikreem NIX, kuna tarnija ei suuda apteeke piisavalt varustada. Apteekrite kinnitusel on olemas ka asendusravimid.

Jannseni Apotheka apteegi farmatseut kinnitas, et NIX kreem on apteekides otsas, kuid seda siiski tarnija, mitte leviva sügeliste puhangu ja suurenenud klientuuri tõttu. «Need on tarneprobleemid, et seda praegu Eestisse üldse ei tooda. Mille pärast täpsemalt, seda ma öelda ei oska,» sõnas ta.

«Täpsustasime Nix kreemi tarneid ravimi müügiloa hoidja GlaxoSmithKline´iga ning nad kinnitasid, et NIX kreemiga on tarneraskus. Nende kinnitusel jõuab ravim uuesti Eestisse järgmise nädala lõpus või ülejärgmise alguses,» teatas ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius.

NIX kreem on nahaparasiitide vastane preparaat. Ravim on näidustatud sügeliste ja kubemetäide esinemise korral. Ravimi toimeaine on permetriin.

NIX kreemile on apteekides asenduseks olemas bensüülbensoaat, mida tuleb sügelistele määrida farmatseudi sõnul siiski mitu korda rohkem. «Kui ühte (NIX kreem – toim) tuli määrida üks kord päevas, siis teist juba 3-4 korda päeva jooksul,» lisas farmatseut.

Eestis Tervise Fondi juht ja perearst Eero Merilind postitas oma Facebooki profiilil: «Kuigi terviseamet väidab, et sügeliste puhangut ei ole, on apteekidest NIX kreem otsas. Peab konspektist välja otsima vana hea väävlisalvi retsepti. Ei saa ju lasta sügelislestal head elu nautida ning mõnusalt paljuneda.»

Apotheka Viru keskuse apteegi juhataja Riina Laurimaa kinnitas, et paanikaks pole siiski põhjust. «Apteekides on kättesaadav ravim Benzotal, mida kasutatakse samuti sügeliste raviks. Ravikuur kestab sellega küll veidi pikemalt, aga väita, et ravi puudub, kindlasti ei saa. Raviminfo.ee andmetel on see ravim praeguse seisuga olemas 256 apteegis,» rahustas ta sügeliste käes kannatajaid.

Alles mullu detsembrikuu keskpaigus hoiatasid mitme lapsevanema sõnul õpetajad neid koolides levivate sügeliste eest. Terviseameti andmetel polnud erakorralisest puhangust põhjust rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles