Baltikumi süstivate narkomaanide uuring võib paljastada uue maailmarekordi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üledoosi saanud narkomaanide arv Eestis on kasvanud.
Üledoosi saanud narkomaanide arv Eestis on kasvanud. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht
Balti riikide koostöös valminud HIV levikut ja süstivate narkomaanide riskikäitumist käsitlenud uuring võib paljastada uue maailmarekordi. 

Uuringu tegijate sõnul pole kunagi varem registreeritud nii kõrget C-hepatiiti haigestumust.

2007. aastal HIV/aidsi ennetamise koostööprojekti ENCAP raames alustatud ja tänavu valminud uuringus küsitleti süstivaid narkomaane Tallinnast, Riiast ja Vilniusest. Lisaks võeti vastanutelt vereproov ja tehti HIV ning C-hepatiidi analüüsid. Tulemustest selgus, et Riias on süstivatest narkomaanidest C-hepatiiti nakatunud 74 protsenti, Tallinnas 93 protsenti ning Leedus isegi 95 protsenti.

Uuringut juhtinud tervise arengu instituudi nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna HIV/aidsi ekspert Kristi Rüütel kommenteeris: «Selle põhjal, mida mina olen teaduskirjandusest lugenud, on seni kõrgeim C-hepatiidi esinemine olnud 92 protsenti ja see oli kuskil Ida-Euroopas. Niiet kui me avaldame oma tulemused, võivad need olla kõige kõrgemad numbrid kogu maailmas. Aga eks seda ole näha, tuleb veel teha uurimistööd.»

Hepatiidi lai levik süstivate narkomaanide seas pole Rüüteli sõnul siiski midagi imekspandavat, sest see levib süstlaid jagades kergemini kui HIV ja juba HIVsse nakatunuid on näiteks Tallinna süstivate narkomaanide seas üle 50 protsendi. Lisaks hakkas C-hepatiit Eestis varem levima kui HIV.

C-hepatiidi tüüpilised nakatumisteed:

  • kõrvade või kehaosade augustamine;
  • tätoveerimine;
  • ühiste süstlanõelte kasutamine veenisiseste narkootikumide tarbimisel ja kõrte jagamine kokaiini tarvitamisel;
  • vere- ja verekomponentide ülekanded;
  • saastunud või ebapiisavalt steriliseeritud instrumentide ja nõelte kasutamine meditsiiniliste ja stomatoloogiliste protseduuride juures.

Allikas: Hepatiit.net

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles