Terviseamet alustab perearstide asendussüsteemi loomisega

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearstikeskus.
Perearstikeskus. Foto: Ants Liigus

Terviseamet alustab märtsist perearstide  ja pereõdede asendussüsteemi korraldamisega, mille eesmärgiks on toetada asenduse saamisel eelkõige üksikpraksiseid ja maapiirkondades asuvaid praksiseid.

 «Üldjuhul on asenduste korraldamine perearstide eneste ülesanne, Terviseamet saab ainult abistada olukorras, kus perearst ise ei suuda endale objektiivsetel põhjustel asendajat leida,» selgitas Terviseameti peremeditsiini osakonna juhataja Pille Saar.

Asendussüsteemi otsitakse asendajateks arste, arst-residente ja õdesid, kes on valmis töötama kas osalise või täiskoormusega asendusperearstina või -õena. Asenduse pakkuja ei saa olla nimistut omav perearst või nimistuga perearsti juures täis koormusega töötav pereõde.

Asendussüsteemis osalevatele asenduse pakkujatele maksab Terviseamet valmisolekutasu ja/või  kaugustasu. Valmisolekutasu (arstile 489 eurot ja õele 268,95 eurot kuus) makstakse asenduse pakkujale kogu valmisoleku perioodi vältel, sõltumata sellest, kas asendamine on reaalset aset leidnud või mitte.

Kaugustasu ( nii arstidele kui ka õdedele 382,94 eurot kuus) makstakse asendajale, kui asendust sooviva perearsti või pereõe tegevuskoht asub asendaja elukohast kaugemal kui 40 kilomeetrit.

Lähtetasu ( 404,86 eurot kuus) maksab amet perearsti asendajale, kui perearsti teeninduspiirkond ja tegevuskoht asuvad väljaspool Tallinna linna, Tartu linna või nendega vahetult piirnevaid kohaliku omavalitsuse üksuseid. Kaugustasu ja lähtetasu makstakse ainult asenduse ajal.

Asendajat sooviv perearstikeskus peab maksma asendajale vastavalt haigekassaga sõlmitud lepingule asendusarsti või -õe töötasu (arstile miinimum 7.60 eurot/tunnis, õele 4.20 eurot/tunnis)

Samal ajal ootab terviseamet perearstidelt ja pereõdedelt ka asendussoove. Asenduse saamisel on eelistatud maapiirkondade ja üksikpraksistes töötavad perearstid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles