Müügile tuleb esimene alkoholitarbimise vähendamiseks mõeldud ravim

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Täna andis Euroopa Komisjon müügiloa uuele ravimile Selincro, mis on näidustatud alkoholitarbimise vähendamiseks täiskasvanud alkoholsõltuvusega patsientidel. Tegemist on esimese sellise ravimiga Euroopas.

Psühhiaater Peeter Jaansoni sõnul avab Selincro kaasaegse peatüki alkoholsõltuvuse ravis, andes võimaluse abi saamiseks ka nendele patsientidele, kelle jaoks täielik kainus ei ole esialgu jõukohane eesmärk ning kes ei julge seetõttu abi otsida.

Selincro mõjutab aju motivatsioonisüsteemi, mis on alkoholsõltuvuse korral haiguslikult muutunud ja vähendab alkoholisõltlaste ülemäärast tungi alkoholi järele. Selincro müügiloa aluseks on kolm uuringu tulemust, mille kohaselt vähenes peale kuuekuulist ravi Selincroga patsientide alkoholitarbimine ligi 60 protsenti. Uuringutes tähendas see keskmist alkoholi tarvitamise vähenemist ühe veinipudeli võrra iga päeva kohta. Ravimi kõrvaltoimed uuringutes olid kerge kuni mõõduka raskusega ning mööduvad.

«Selincro esindab paljude aastate jooksul esimest tõelist innovatsiooni alkoholsõltuvuse ravis,» ütles ravimifirma Lundbecki asepresident Anders Gersel Pedersen. «Ravimi heakskiit on rõõmustav uudis eelkõige paljude selliste alkoholsõltuvusega patsientide jaoks, kes muidu ravile ei pöörduks,» lisas ta.

Euroopas on hetkel ravita rohkem kui 90 protsenti 14 miljonist alkoholsõltuvusega patsiendist. Hiljuti Eestit külastanud professor Jürgen Rehmi sõnul oleks märkimisväärne osa alkoholisurmadest võimalik ravi kättesaadavuse parandamisega ära hoida.

«Alkoholsõltuvus on ajuhaigus, mida saab ravida.  Eestis napib sõltuvusravi võimalusi ja kõik arengud olukorra parandamiseks on teretulnud,» sõnas Eesti psühhiaatrite seltsi president Andres Lehtmets.

Eesti on nii alkoholisõltuvuse kui ka alkoholist tingitud surmade poolest Euroopa tipus. Enam kui iga neljas surm tööealiste meeste ja iga kaheksas surm tööealiste naiste hulgas on Eestis seotud alkoholiga. Alkoholsõltuvusega patsiente on Eestis ligi 60 000.

Hiljuti avalikustatud Eesti alkoholipoliitika Rohelise Raamatu analüüsi kohaselt oli Eestis 2011. aastal orienteeruvalt 1440 alkoholi liigtarvitamisega seotud surma, neist pea 80 protsenti meestel, kelle puhul esineb alkoholisurmasid kõige enam just nende parimas produktiivses eas.

Tänasest kehtib Selincro müügiluba kõigis 27 Euroopa Liidu liikmesriigis. Sõltuvalt hinna- ja soodustuste läbirääkimistest plaanib Lundbeck Selincro turulejõudmist esimestes riikides 2013. aasta keskpaigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles