Uuring diagnoosib vähki hingeõhu põhjal

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhuvaevustega patsient.
Kõhuvaevustega patsient. Foto: Panther Media/Scanpix

Lihtsa hingeõhu-uuringu abil on võimalik kiiresti diagnoosida seedeelundkonna vähkkasvaja.

Arstid diagnoosivad seedeelundite kasvajaid praegu biopsia abil, kirjutab BBC. Uus proov analüüsib aga hingeõhku. Vähk annab hingeõhule kindla lõhna, mille järgi on võimalik kasvaja tuvastada.

Paljud teadlased on proovinud hingeõhu-uuringuid luua erinevatele vähivormidele, sealhulgas ka kopsuvähile. Iisraeli Tehnikainstituudi professor Hossam Haick arvab, et hingeõhu-uuring on vajalik just seedeelundite vähi avastamisel.

Iisraeli ja Hiina teadlasid leidsid, et hingeõhu prooviga õnnestus 90 protsendil juhtudest eristada vähk teistest kõhuprobleemidest. 130 patsiendist oli 37 uuritaval vähk, 32  uuritaval olid maohaavandid ja 61-l olid muud kõhukaebused.

90 protsendil juhtudest suutis hingeõhu proov tuvastada õigesti vähi. Seejuures ütles uuring ka, kas tegemist on varajases või hilises staadiumis oleva vähiga.

Ajakirjas The British Journal of Cancer kinnitatakse, et see meetod on revolutsiooniline ja sellega avastatakse vähk kiiremini.

Igal aastal avastatakse umbes 7000 Suurbritannia elanikul seedeelundkonna vähk. Kaks viiendikku patsientidest elavad vähiga veel aasta, kuid ainult viiendik on veel elus pärast viit aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles