Aspiriini tarbivatel naistel väheneb nahavähi risk kolm korda

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevitav naine.
Päevitav naine. Foto: AFP / Scanpix

USA teadusuuringu käigus leiti, et aspiriini tarbimine võib kaitsta naisi nahavähi eest.

Teadlased leidsid, et mida kauem nimetatud valuvaigistit manustati, seda madalam oli ka risk nahavähi liigi melanoomi väljakujunemiseks, kirjutab Daily Mail. Uuringus koguti andmeid ligi 60 000 naiselt 12 aasta jooksul ning leiti, et regulaarsetel aspiriini tarvitajatel kujunes nahavähk 21 protsenti väiksema tõenäosusega kui mittetarvitajatel. 

Kuid need, kes olid aspiriini tarvitanud juba viis aastat või enam, haigestusid 30 protsenti väiksema tõenäosusega melanoomi. Mehi uuringu käigus ei uuritud. 50-79-aastaste naiste põhjal tehtud uuring avaldati väljaandes Journal of Cancer.

Igal aastal diagnoositakse näiteks Suurbritannias 13 000 inimesel melanoom, 2200 sureb igal aastal haigusesse. Melanoomi peamiseks põhjustajaks peetakse intensiivset päevitamist või solaariumi aktiivset külastamist.

Juba varasemates uuringutes leiti, et aspiriin on imerohi, mis vähendab mao- ja soolevähi tekkimise riski tarvitamisel kuni 40 protsenti. Siiski seostatakse aspiriini pikaajalist tarvitamist maohaavandite ja kõhuõõneelundite verejooksuga.

Uuringu läbiviimist juhtinud doktor Jean Tang kommenteeris: «Aspiriin töötab põletiku vähendajana ja see võib olla ka põhjus, miks aspiriin võib vähendada riski melanoomi väljakujunemiseks.» Tangi kinnitusel ei alanda ülejäänud valuvaigistid, näiteks paratsetamool, melanoomi riski.

Nüüd tuleb arstidel nõu pidada, kas aspiriini tuleks mõnele patsiendile välja kirjutada ka profülaktika korras. Suurbritannia Vähiuuringute esindaja Jessica Harris kutsus inimesi siiski üles ettevaatlikkusele. «Aspiriinil on suur hulk kõrvaltoimeid ja momendil ei ole selge, kas aspiriinist saadud kasu ületaks kahjud ning milline oleks õige doos või milline inimrühm sellest kõige enam võidaks,» toonitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles