Euroopa arstid: poiste ümberlõikamine teeb neile kahju

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike poiss ümberlõikamisel.
Väike poiss ümberlõikamisel. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika ja Euroopa lastearstidel on suur vastasseis: kui ameeriklaste arvates on vastsündinud poiste ümberlõikamine tervisele kasulik, on eurooplaste hinnang vastupidine.

Mullu augustis avaldas Ameerika lastearstide akadeemia (AAP) raporti, milles seisis, et teaduslikult on tõestatud, et poiste ümberlõikamise positiivsed mõjud kaaluvad üles selle lõikusega seotud riskid. Siiski möönis organisatsioon, et positiivsed mõjud tervisele pole sedavõrd suured, et soovitada poiste ümberlõikamist üleüldise praktikana. Lõppotsus peab jääma laste vanematele, sõltuvalt nende rahvuslikest, religioossetest ja kultuurilistest veendumustest, kirjutab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Täna avaldas ajakiri Pediatrics 16 Euroopa riigi ja Kanada lastearstide ühispöördumise, mille allakirjutanute hulgas on mitmete riikide lastearstide ja lastekirurgide esindusorganisatsioonide juhid. Ümberlõikustel puudub selge tervisele kasulik efekt, kuid samas võivad sellega kaasneda pikaajalised tõsised uroloogilised, psühholoogilised ja seksuaalsed tagajärjed, seisab selles pöördumises.

Ümberlõikusega rikutakse ÜRO lapse õiguste konventsiooni ning arsti elukutse põhilist reeglit: ära tee kahju. Arstid ja erialaliidud peavad töötama selle nimel, et vanemad loobuksid tervete vastsündinud poiste ümberlõikamisest. Ameerika organisatsiooni väited ümberlõikuse kasulikkuse kohta on küsitavad ega oma lääneriikides mingit praktilist tähtsust, leiavad Euroopa arstid.

AAP väitis, et ümberlõikused kaitsevad beebisid kuseteede infektsioonide eest, ümberlõikus vähendab hilisemas elus nakatumist HI-viirusesse ja teistesse sugulisel teel levivatesse haigustesse ning kaitseb peenisevähi eest.

Eurooplaste vastuväite kohaselt esineb kuseteede põletikke vastsündinud poistel suhteliselt harva - üks juht saja vastsündinud poisi kohta - ning need on hõlpsasti antibiootikumidega ravitavad.

Seevastu ümberlõikustel tekib komplikatsioone poole sagedamini – ühel juhul 50st. Need võivad olla verejooksud, põletikud, aga ka palju tõsisemad tüsistused, kuni väikelapse surmani välja.

Euroopa arstid rõhutavad, et ameeriklaste seisukoht, et ühe kuseteede infektsiooni ärahoidmiseks tuleb teha protseduur, mis on oluliselt kõrgema tüsistusriskiga, on ekslik. Lääneriikide andmed ei toeta seisukohta, et ümberlõigatud meeste puhul on väiksem HI-viirusesse ja suguhaigustesse nakatumise risk.

Ameerika Ühendriikides, kus 75–80 meestest on ümber lõigatud, on HIV ja tripper palju rohkem levinud kui Euroopas, kus ümberlõigatud on vaid 5–10 protsenti meestest. See kinnitab, et ümberlõikamine pole tõhus ennetusmeede suguhaiguste ja HI-viiruse leviku piiramiseks.

Peenisevähk on haruldane, sellesse haigestub üks mees saja tuhande kohta, enamasti vanemas eas. Haiguse esinemissagedus on USAs ja Euroopas võrdne, mis osutab, et ümberlõikamine pole selle vähi ennetusel tõhus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles