Aluseline vesi sobib vähestele

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aluselise vee joomine ei korva puu- ja juurviljade puudumist meie menüüs.
Aluselise vee joomine ei korva puu- ja juurviljade puudumist meie menüüs. Foto: SCANPIX

Arsti ja terviseteadlase Anu Kasmeli sõnul on paljureklaamitud aluselist vett soovitatav juua vaid siis, kui organismi happesus on liiga kõrge, kuid ka sellisel juhul ei tohiks seda pikemalt tarvitada kui vaid paar nädalat.

«Aluselise vee mõju tervisele ja selle joomisele kutsuvaid reklaame on meie ümber massiliselt nii kirjutavas kui ka audiovisuaalses meedias. Aluselisele veele omistatakse imeravimi omadusi, mis parandavat kõiksugu haigusi, seal hulgas ka vähktõbe, kuid paraku tuleb tunnistada, et tegemist ei ole imeravimiga,» tõdes Kasmel.

Kõrge PH-tasemega aluselisel veel on küll Kasmeli sõnul rida positiivseid omadusi, kuna sisaldab mitmeid organismile vajalikke mineraale nagu kaltsium, kaalium, naatrium, magneesium jt, kuid selle rohke tarvitamine võib organismile halvasti mõjuda. «Erinevate uuringute kohaselt võib mineraalainete üleannustamine tekitada südamelihase kahjustumist ja seedeorganite häireid,» märkis ta.

Kasmeli sõnul on aluselise vee mõju kohta tervisele väga vähe teaduslikku materjali. Ka pole avaldatud ühtegi arvestatavat eelretsenseeritud artiklit, millele võiks aluselise vee reklaamimisel tugineda.

«Maailma Terviseorganisatsiooni juhistes joogivee kvaliteedi kohta kirjeldatakse vee erinevaid omadusi ja nende mõju organismile, kuid happelise ja aluselise vee mõju kohta info praktiliselt puudub,» nentis Kasmel ning lisas: «On selge, et valdav osa aluselise vee tervist toetavast imemõjust on tulnud reklaamitegijate suu läbi.»

Kasmel ütles, et aluselist vett on soovitatav juua vaid siis, kui organismi happesus on liiga kõrge, kuid ka sellisel juhul ei tohiks seda kardioloogide hoiatusel pikemalt tarvitada kui vaid paar nädalat.

«Tervise seisukohast on väga oluline tasakaalustatud toitumine. Ebatervisliku või puuduliku toitumise korral aitavad aluselised toiduained, näiteks värsked puu- ja köögiviljad, säilitada organismis happe-aluse tasakaalu. Aluselise vee joomine ei korva nende toiduainete puudumist meie menüüs,» tõdes Kasmel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles