Teooria ümber lükatud: allergia vastu aitab ülipuhas keskkond

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodu koristamine.
Kodu koristamine. Foto: Panther Media / Scanpix

Southamptoni ülikooli uurijate sõnul väheneb risk, et lapsel areneb välja astma, ligi poole võrra, kui nende kokkupuude tavapäraste allergeenidega esimesel eluaastal minimeeritakse.

Seega üritavad Briti teadlased ümber lükata juba 1989. aastal esmakordselt esitatud «hügieeni hüpoteesi» teooriat, mille järgi absoluutselt puhtas kodus elamine põhjustab haavatavuse erinevate allergeenide suhtes ega lase lapse immuunsüsteemil tavapäraselt välja areneda. See seletaks ka seda, miks astma ja teiste allergiliste ilmingute arv on nõnda palju tõusnud, kirjutab The Telegraph.

Ent teadlaste sõnul ei toeta faktid seda hüpoteesi. Uurijad analüüsisid 120 astmahaiget, kes sündisid 23 aastat tagasi ning kelle tervist oli aastate jooksul hoolsalt jälgitud. Teadlased vaatlesid nende haiguslugusid, et näha, kas rinnaga toidetud lastel, kes vältisid igapäevased tooteid, nagu soja, munad, kala ja pähklid ning kelle kasvukeskkonnas kasutati mustuse ja tolmu eemaldamiseks pestitsiide, oli väiksem risk astma välja kujunemiseks kui neil, kelle vanemad elasid üsna pilla-palla elamises.

18-aastasena olid 27 protsendil nendest, kes olid tavapäraselt haavatavad potentsiaalsetele allergeenidele välja kujunenud astma. Teisel grupil, kes kasvasid üles väga puhastes tingimustes, oli see protsent kõigest 11.

«Tutvustades kombineeritud dieeti ja keskkonnast eemaldamise strateegiat esimese eluaasta jooksul, usume me, et astmat saab ära hoida varajases eas ning kogu lapsepõlves kuni 18-aastaseks saamiseni,» kommenteeris uuringu tulemusi üks autoritest, professor Hasan Arshad.

Seega peaksid uuringu järgi vanemad haarama nüüd oma tolmuimejad ja kodukeemia, et lapsi allergia küüsist päästa.

Londoni hügieeni ja troopilise meditsiini ülikooli akadeemik professor Sally Bloomfield ütles, et üldine teooria, mille järgi vajab immuunsüsteem toimimiseks ka kokkupuudet mikroobidega, on õige. «Kuid idee, et lapsel on tänu puhtamale kodule suurem tõenäosus astma ja teiste allergiate väljakujunemiseks, ei pea paika,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles